Home / Zdravlje / Majka i dete / Pobedite strah od mraka

Pobedite strah od mraka

Pobedite strah od mraka

Strah od mraka se javlja oko treće godine života i prateći je deo razvoja deteta. Sa ovim strahom se suočava skoro svako dete. Psiholozi kažu da roditelji moraju pružiti detetu ljubav i toplinu. Evo kako još možete pomoći svom detetu.

Smireno reagujte

Kad se vaše dete uplaši, smireno reagujte i uključite svetlo čim to zatraži. Na ovaj način se strah neće pretvoriti u fobiju. Savetuje se da  u momentu kada se mališan uplaši ne pridajete mnogo značaja strahu.

Pokažite razumevanje

Ako se dete plaši mraka, ne zadirkujte ga da je kukavica i slično. Umesto toga, podržite ga tako što ćete mu reći:” I mama se plašila kada je bila mala, ali mrak nije zao i on voli decu…”

Pobedite strah igrom

Strah možete pobediti igrom i dokazati mališanu da mrak nije strašan. Idite u drugu prostoriju i “napravite mrak”, ali tako da ga zainteresujete da prati šta radite. To će detetu biti interesantno i tako će se suočiti sa mrakom na pozitivan način. Naravno, ne pozivajte ga da ide sa vama ako to ne želi. Spustite roletne u prostoriji i hodajte pevušeći pesmicu koja budi hrabrost. Na taj način ćete podstaći kod deteta radoznalost da vidi kako “pravite mrak” i poželeće da se igra sa vama. Ponavljajte ovo svakoga dana, pozivajući ga da vam se priključi sve do onog časa kada će samo “napraviti mrak” i hodati po njemu pevajući vašu pesmicu.

Upzorenje Svi tekstovi na www.zenskastrana.com su zaštićeni "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Serbia" licencom.

About Ženska Strana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top