Zdrava hrana

Autor:

Maja Stojanović
0 Shares

Pravilna ishrana značajna je za dobar izgled vašeg tela, ali i za jačanje imunološkog sistema. Namirnice koje jedete utiču na celokupnu zdravstvenu sliku. Trudite se da sledeće namirnice uvrstite u vaš jelovnik:

Jabuke. Redovnim konzumiranjem jabuka smanjujete rizik od srčanog udara i šloga. One smanjuju nivo holesterola i triglicerida. Ovo voće sadrži više vlakana nego soka, ali oba sastojka pozitivno utiču na zdravlje. Izvor je i katehina (supstance oja sprečava nastanak raka, posebno smanjuje rizik od raka pluća). Sadrže i vercetin (supstancu koja sprečava razvoj raka jetre i prostate).

Borovnice. Najbolji su zaštitnik od specifične vrste stresa, koji je posledica starenja. Pomaže mozgu da proizvede dopamin (supstancu koja je od važnosti za pamćenje i dobro raspoloženje). Borovnice sprečavaju i razvoj raka dojke.

Narandže. Utiču na smanjivanje rizika od velikog broja bolesti. Sastojak koji daje ukus narandži – hefteretin, štiti od srčanih bolesti, raka, infekcija i upala. Beta-kriptosantin (žuti pigment) dobra je prevencija srčanih bolesti. Bogat su izvor pektina (supstance koja smanjuje holesterol), kalijuma koji snižava krvni pritisak i folne kiseline koja smanjuje nivo homocistina.

Trešnje. Sadrže perilin alkohol koji ubija ćelije raka i štiti zdrave ćelije. Takođe, smanjuje rizik od tumora pankreasa, jetre i dojke. Neke vrste trešanja su bogate melatoninom (hormon koji utiče na normalizaciju sna). Melatonin uništava i slobodne radikale (osobe koje imaju nizak nivo ovog hormona lakše obole od Alchajmerove bolesti).

Lubenica. Bogata je antioksidantima i beta-kriptosantina (karotenoid koji smanjuje rizik od srčanih bolesti). Izvor je likopena, koji uništava slobodne radikale i tako umanjuje rizik od raka i srčanih bolesti. Kriška lubenice sadrži više od 20% dnevnih potreba organizma za vitaminima C i A.

Paradajz. Osobe koje jedu paradajz imaju manje šanse da obole od raka. Likopen (karotenoid koji se nalazi u paradajzu) predstavlja zaštitu od raka, a odličen je i za srce. Kuvani paradajz, paradajz pire i sok od paradajza sadrže mnogo više likopena nego sirovi.

Prokelj. Sadrži sulsorafan i indol-3-karbinol, koji su moćni borci protiv raka. Sulsorafan uništava sve nastale kancerogene komponente, a onda luči enzime, koji „jedu“ kancerogene otpatke. Indol-3-karbinol pomaže organizmu kod lučenja estrogena i sprečava nastanak raka dojke. Prokelj je izvor i beta karotena i kalijuma, koji smanjuju rizik od srčanih bolesti. Prokelj sadrži i vlakna koja čine da se šećer u krvi pretvori u stabilnu energiju.

Kakao. Bogat je antioksidantima, koji se bore protiv srčanih bolesti i raka. Kakao stabilizuje nivo holesterola i povećava nivo antioksidanata. Bilje supstance koje se nalaze u kakaou sprečavaju širenje raka ćelija. Kakao je osnovni sastojak čokolade. Čokolada je bogata mastima i kalorijama i treba je jesti u umerenim količinama.Najbolje je jesti čokoladu za kuvanje.

Bundeve. Bogate su beta karotenom i najveći su izvor alfa karotena (supstance koja smanjuje rizik od raka). Bundeva je bogata mineralima kao što je cink (poboljšava imunološki sistem). Jedna od komponenti u semenu bundeve predstavlja prevenciju benignog uvećanja prostate.

Jaja. Izvor su proteina i vitamina B, koji utiču na priliv energije. Žumance usporava starenje i sadrži visoku koncentraciju antioksidanata luteina i zeaksantina, koji sprečavaju nastanak problema sa vidom (katarakta). Neke vrste jaja sadržu omega-3 masne kiseline koje su potrebne za normalan rad mozga i srca.


1 Komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.