Zašto nastaje divertikuloza?

Autor:

Maja Stojanović
0 Shares

Divertikuloza je bolest koja se javlja kod ljudi starijih od 60 godina. Karakteriše je stvaranje vrećastih proširenja – divertikula na zidovima debelog creva. Najčešće ne izaziva  nikakve simptome. Ukoliko  živite zdravo, možete spečiti ovu bolest.

Uzroci

Smatra se da do nastanka proširenja dolazi usled intenzivnog pritiska na slaba mesta zidova debelog creva, tj. na mesta gde krvni sud prolazi kroz mišićni omotač creva. Kod osoba koje ne uzimaju hranu bogatu vlaknima, veoma često se javlja zatvor, dok je stolica tvrda i mala. U tom slučaju debelo crevo mora da se napreže da bi je izbacilo van, pa nastaje pritisak na njegove zidove i stvaraju se divertikule. Nedostatak fizičke aktivnosti i gojaznost, takođe, pogoduju nastanku bolesti.

Simptomi divertikuloze

Najčešće je ova bolest bez simpoma. Ipak, ponekad se javljaju grčevi, nadutost, gasovi i neredovna stolica. Ako se javi upala – divertikulitis, simptomi su sledeći: povraćanje, abdominalni bol na levoj strani stomaka, nadutost, zatvor i povraćanje. Infekcija nastaje kada vrećasto proširenje pukne.  Može doći i do peritonitisa (infekcija trbušne maramice), a i do nastanka fistula – kada se infekcija proširi na okolne organe. Ko nekih osoba se javlja i krvarenje, kao i krv u stolici, često jarkocrvene boje.

Prevencija divertikuloze

Prevencija je najbolji način borbe protiv divertikuloze. Pridržavaje se sledećih saveta:

  • Konzumirajte hranu koja je bogata vlaknima-integralni hleb, kruške, smokve, šljive, kivi,  grožđe, banane i zeleno lisnato povrće.
  • Ne konzumirajte alkohol jer  iritira creva.
  • Steknite zdravu naviku – odaska u toalet svakog dana u isto vreme.
  • Svakodnevno vežbajte.
  • Smanjite telesnu težinu.
  • Ne konzumirajte veoma vruću ili hladnu hranu (piće).
  • Konzumirajte tečnost u dovoljnim količinama – vodu, čajeve, supice…
  • Ne zadržavajte gasove.

Kako lečiti divertikulozu?

Ova bolest se dijagnostikuje kolonoskopski. Osobama koje nemaju simptome nije potrebna terapija. Takve osobe moraju voditi računa o ishrani. Potrebno je konzumirati hranu bogatu vlaknima, te maslinovo ili laneno ulje. Ukoliko su prisutni bolovi, ne treba konzumirati mlečne proizvode . Osobama koje muče jaki bolovi prepisuju se lekovi za opuštanje mišića. Ako se javi upala, osoba treba da miruje i uzima antibiotike, dok je ponekad potrebno i bolničko lečenje.

Maja Stojanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.