Jabukovo sirće – magični napitak

Autor:

Neven
0 Shares

Magija jabukovog sirćeta poznata je još od davina. Još su stari Rimljani i Egipćani koristili ovaj magični napitak za rešavanje različitih tegoba. Svakodnevna upotreba ove dragocene tečnosti,  prema mnogim novijim istraživanjima, donosi čovečanstvu zdravlje, lepotu i čistoću. To su ujedno i tri osnovne upotrebe jabukovog sirćeta. Dakle, ono se upotrebljava u kozmetičke, lekovite i higijenske svrhe.

Sve ovo može biti moguće ukoliko poznajete šta to čini kvalitetnim jedno jabukovo sirće. Nije svako jabukovo sirće jednako kvalitetno i toliko efektno. Jedini pravi efekat donijeće vam ono koje je napravljeno od divljih jabuka. Pored toga, ono na šta trebate obratiti pažnju dok birate ovaj napitak je da on ne bude bistar. Samo sirće koje ima onu jabučnu gustinu, onaj talog, koji u sebi sadrži potassium je zapravo lekovit. Upravo ovaj sastojak je ono što jabukovo sirće čini magičnim lekom za razne tegobe.  On je sastavni deo vina, hrane i raznih hemijskih sredstava za ličnu higijenu. Tako, ukoliko birate jabukovo sirće, dobro obratite pažnju na to da li ono u sebi sadrži jabučni talog koji ga u suštini i čini lekovitim.

Zavisno od toga kako se ovaj napitak upotrebljava postoje i različiti načini doziranja i konzumiranja:

  1. Zdravu i sjajnu kosu možete imati sa regenatorom iz kućne radinosti. Razmutite jednu kašičicu jabukovog sirćeta u 125 ml vode i time perite vašu kosu. Ovako dozirano jabukovo sirće možete korisiti nakon pranja šamponom, umesto bilo kog kupovnog regeneratora. Što je najvažnije, ono je odlično za sve tipove kose. Ne morate više provoditi vreme razmišljajući koji regenerator odgovara vašoj kosi, kada znate, da upotrebom jabukovog sirćeta dobijate prekrasan izgled na prirodan način.
  2. Razne ekceme na vašoj koži možete rešiti mazanjem rastvora od 4-5 kašika sirćeta i vode. Prskajte poblematična područja ovom mešavinom i već nakon određenog vremena ćete videti da se svrabež i iritacija kože smanjuje. Međutim, ovaj prirodni tretman treba da bude učestao. Trebalo bi se mazati tokom dana, ali i dva puta tokom noći. Tek ovako moći ćete postići zavidne rezultate, pomoću ove čudotvone tečnosti.
  3. Tuširanje u vodi sa 2-3 šoljice jabukovog sirćeta pomaže kompletnoj regeneraciji kože vašeg tela.
  4. Što se tiče lekovitih svojstava najpoznatije je da konzumiranje jabukovog sirćeta smanjuje krvni pritisak, reume, bolove u sinusima, glavobolje, hronični umor  i mnoge druge tegobe koje mogu zadesiti čoveka.Tri puta dnevno pijte čašu vode u kojoj su razmućene 2-3 kašike jabukovog sirćeta. Ako budete uporni, moći ćete time smanjiti krvni pritisak. Ovim napitkom možete umanjiti i bolove u sinusima. Pijte čašu vode razmućenu sa sirćetom  svakih sat vremena. U ovako razmućeno jabukovo sirće umešajte još dvije kašiike meda i dobićete odličan lekovit napitak protiv glavobolje.
  5. jabukovo sirceProtiv hroničnog  umora isti rastvor pomešajte sa šoljom meda, ali ga čuvajte u teglici i uzimajte po dvije kašike pre spavanja. Ovim će se opustiti vaši mišići i lakše ćete se odmoriti u toku noći.
  6.  Bolna mesta od opekotina možete ublažiti ako krpu od prirodnog materijala natopite sa jabukovim sirćetom. Pazite da tkanina bude od prirodnog materijala ne bi li vaša opkotina imala dovoljan protok vazduha.
  7. Za čišćenje odvoda, suđa, prozora i raznih staklenih površina odličan je rastvor od par kašičica sirćeta i vode koji ćete prethodno prokuvati.  Ovim možete pročepiti odvode (ukoliko niste prethodo sipali neko jako sredstvo). Operite vaše prostore rastvorom vode i sirćeta.  Iznenadićete se koliko sjaja možete postići sa samo par zamaha krpe. Ne brinite se za neugodan miris sirćeta.  Brzo će da nestane, a vaša kuća će za tren postati mirisna i čista. Takođe,  u ovakav rastvor možete dodati i par kapi mirisnog ulja lavande ili ulje čajevca da bi vam kuhinjske površine zablistale sjajem i mirisom.

Jabukovo sirće zaista ima širok spektar uporebe.Može se pored navedenog  koristiti i za mršavljenje, izbeljivanje zuba, protiv psorijaze i raznih kožnih bolesti. Ovaj prirodan lek pravo je otkrovenje a upotrebljava se još od davnina. Upotrebom prirodnih rastvora od ovog sirćeta poboljšaćete zdravlje, čistoću kuće, a i ulepšati  kompletan izgled. Toliko jednostavno a toliko magije u samo par kašičica jedne tečnosti. Jabuka -pravo čudo prirode!


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.