Zašto izostaje menstruacija?

zasto izostaje menstruacija

Autor:

Redakcija
0 Shares

Privremeni ili potpuni izostanak menstruacije se naziva amenoreja. To, u stvari, ne predstavlja bolest, već simptom koji može ukazivati na ozbiljne zdravstvene probleme. Amenoreja može biti fiziološka i patološka. Fiziološka amenoreja predstavlja period pre prve menstruacije, izostanak krvarenja tokom trudnoće, tokom dojenja i u menopauzi. Patološka amenoreja se deli na primarnu i sekundarnu. Primarna amenoreja je kada se kod polno zrele devojke menstruacija ne javi do 16. ili 18. godine života. Sekundarna amenoreja podrazumeva menstruaciju koja izostaje kod žene koja je imala redovan ciklus. Patološka amenoreja može biti znak nekog drugog oboljenja.

Tegobe koje prate amenoreju

Osim što amenoreja sama može biti znak drugih bolesti, uz nju se mogu pojaviti tegobe kao što su: glavobolje, opadanje kose, naglo slabljenje vida, iscedak iz dojke, povećanje ili izostanak maljavosti na različitim delovima tela.

Koji su uzroci izostanka menstrualnog krvarenja?

Uzročnici izostanka menstruacije mogu biti brojni. Izostanak menstruacije uzrokuju problemi u funkciji jajnika, materice, hipotalamusa, hipofize, kao i metabolički i endokrini poremećaji. Kada je u pitanju menstruacija koja izostaje kod žene koja je imala redovan ciklus, uzroci izostanka menstruacije su bolesti jajnika (tumori, sindrom policističnih jajnika, prevremeni prestanak funkcije jajnika, upale), opšte bolesti (imonološke bolesti, ciste i tumori), bolesti štitne žlezde (hipotireoza ili hipertireoza), poremećaj u genitalnom traktu, bolesti nadbubrežnih žlezda (Kušingov sindrom, kongenitalna adrenalna hiperplazija, Adisonova bolest), šećerna bolest i hormonski poremećaji.

Menstrualno krvarenje može izostati zbog zračenja i hemoterapije, dugotrajnog korišćenja određenih lekova, depresije i različitih psihičkih poremećaja. Korišćenje kontraceptivnih pilula je još jedan od uzročnika amenoreje. Posle prestanka njihovog korišćenja, treba da prođe i nekoliko meseci kako bi se uspostavila ovulacija. Izostanak menstruacije može biti posledica bulimije, anoreksije i učestalog vežbanja. Takođe, stres može trenutno poremetiti funkcije hipotalamusa i prozrokovati poremećaj stvaranja hormona koji su zaduženi za regulisanje ciklusa.

Amenoreja hipofiznog porekla

Amenoreju hipofiznog porekla uzrokuju tumori hipofize, nedovoljna razvijenost hipofize (aplazija), oštećenje hipofize bolestima (tuberkuloza, sifilis, zapaljenje, sarkoidoza), vaskularni poremećaji (karotidna aneurizma i postpartalna nekoroza), povrede (trauma, operacije). Ova amenoreja nastaje kao jedan od znakova prestanka rada hipofize. Oštećena hipofiza luči manje gonadotropnih hormona ili ih uopšte ne luči, a oni deluju na proizvodnju polnih hormona (estriola i estradiola), koji regulišu menstrualni ciklus. Sekundarna amenoreja nastaje i zbog drugih hormonskih poremećaja, npr. hiperprolaktinemija, Simondsova bolest, akromegalija ili Šihanov sindrom.

Šta je to lažna amenoreja?

Menstruacija može izostati zbog anatomske nepravilnosti izlaza vagine, a ovde se ubrajaju urođeni defekti vagine, poprečne vaginalne pregrade, priraslice unutar materice, zatvoreni himen, nerazvijenost ili displazija materice. Lažna amenoreja ili kriptomenoreja je izostanak menstruacije koji je posledica nemogućnosti oticanja krvi zbog anatomskih nepravilnosti polnih organa. U ovom slučaju menstriacije postoje ali se krv nakuplja iznad prepreke i ne izliva.

Koje su komplikacije?

Nepravilan menstrualni ciklus može prouzrokovati brojne bolesti. Najčešće su to osteoporoza i sklonost prelomima kostiju. Osim toga postoji mogućnost i za prevremenu ishemičnu bolest srca. Osobe sa amenorejom u kasnijim godinama mogu da obole od dijabetesa, hipertenzije i hiperlipidemije (povišen nivo masti u krvi).

Kako se postavlja dijagnoza?

Najčešće se predlaže ginokološki, klinički, ultrazvučni pregled i kontrola nivoa hormona. Naravno, ponekad je potrebno uraditi i dodatna ispitivanja. To uključuje progesteronski test, koji je u stvari terapija, uz uslov da je nivo estrogena zadovoljavajući, a posle toga se dobija menstruacija. Ako se menstruacija ne pojavi, radi se estrogensko-progestronski test. Tada se daju preparati ženskih polnih hormona, a ako ni tada ne dođe do menstruacije, verovatno je u pitanju poremećaj koji je nastao u meterici. Ukoliko se krvarenje pojavi, treba uraditi test Clomidom, kao i GnRH test, a oni otkrivaju da li se radi o poremećaju na nivou hipofize ili hipotalamusa. Pored ovoga primenjuje se i histeroskopija, lapaposkopija i magnetna rezonanca ako lekar pomisli da je uzrok izostanka menstruacije tumor.


2 Komentara

  1. zabrinuta Reply

    imam 34 godina,dvoje dece i ne zelim trece.zadnji put sam imala menstruaciju 20 januara.uradila sam 2 puta test,oba puta je bilo negativno,bila sam kod ginekologa uradio mi ultrazvuk i nije video nista,reko mi je da idem za 2 nedelje ponovo.ja jos nisam dobila.da li sam mozda trudna, ili je nesto drugo?

    1. Ženska Strana Reply

      Najverovatnije nije u pitanju trudnoća. Testovi su prilično pouzdani, a i ultrazvučni pregled (u zavisnosti od vrste aparata) utvrđuje da li ste u drugom stanju 3-4 nedelje posle začeća. Ukoliko menstruacija izostaje više meseci, govori se o sekundarnoj amenoreji. Amenoreja je simptom, pa treba tražiti uzrocnik koji može biti anatomske i endokrine, tj. hormonske prirode. Na ciklus utiču brojni faktori: telesna težina, bolesti, psihofizičko stanje zdravlja, promena klime, ishrana, stres, preterano vežbanje… Izostanak menstruacije je obično prolaznog karaktera i veoma često je uzrokovan stresom. Naš savet je da posetite ponovo lekara za 2 nedelje, a ako se menstuacija ne pojavi narednog meseca uradite detaljan pregled i hormonski status.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.