Home / Poslednji tekstovi / Istine o vašem zdravlju

Istine o vašem zdravlju

Istine o vašem zdravlju

U nastojanju da očuvamo zdravlje i lepotu, suzbijemo stres, često grešimo. Saznajte kako vaše navike utiču na psihičko i fizičko zdravlje.

Spavanje jača odlučnost

Hroničan nedostatak sna, osim na koncentraciju i pamćenje, percepciju i motoriku, utiče i na donošenje odluka. Pre nego što donesemo neku odluku, merimo informacije, okolnosti i eventualne posledice, a sve te radnje nedostatak sna usporava i iskrivljuje.

Negativne emocije utiču na fizičko zdravlje

Dugotrajan osećaj neprijateljstva i ljutnje narušava funkciju pluća i ubrzava prirodno propadanje njihove snage, što je inače normalan deo starenja. Pored toga, potvrđena je povezanost tih emocija sa kardiovaskularnim oboljenjima, astmom i preranom smrću.

Efekti nikotinske krize

Istina je da već pola sata posle poslednje cigarete nikotin počinje da nestaje iz tela, ali zbog toga pušači, u proseku, svakih 40 minuta traže novu cigaretu. Nikotinska kriza počinje već dva sata nakon poslednje cigarete, a može da traje i do šest meseci posle prestanka pušenja. Pušač oseća potrebu za cigaretama, glad, razdražljiv je, promenljivog je raspolozenja, ima nesanicu i slabu koncentraciju. Javljaju se i druge promene: usporen metabolizam, sporiji rad srca… Da bi se sve ovo izbeglo, cigarete treba ostavljati postepeno.

Telo ne voli mrsavost

Ljudsko telo ima snažan mehanizam kojim se opire pokušajima gubljenja težine, što objašnjava napore koje je potrebno uložiti za mršavljenje. Ta pojava je poznata kao efekt platoa, naime, telo se nakon nekog vremena fiksira na određenoj težini, pa vežbanje i izgladnjivanje neko vreme daje minimalne ili nikakve rezultate.

Upzorenje Svi tekstovi na www.zenskastrana.com su zaštićeni "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Serbia" licencom.

About Ženska Strana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top