Home / Poslednji tekstovi / Ublažite nizak krvni pritisak – Hipotenziju

Ublažite nizak krvni pritisak – Hipotenziju

Nizak krvni pritisak (hipotenzija) izaziva neprijatne tegobe: umor, pospanost, iscrpljenost, glavobolju i pad koncentracije. Savetujemo vas kako da ih se rešite i poboljšate kvalitet života.

Uzimajte 5 manjih obroka dnvno

Uzimajte redovne, ali manje obroke (tri glavna i dve užine). Osobe koje imaju nizak krvni pritisak bi trebalo da jedu namirnice koje su bogate magnezijumom i kalijumom. Zbog toga se preporučuju banane, semenke suncokreta, riba, živinsko meso, mahunarke sušeno voće, orasi i morski plodovi.

Unosite dovoljno tečnosti

Veoma je važno da tokom dana pijete dosta tečnosti. Uz to, možete da pijete i blage voćne sokove i čajeve. Limunada je veoma korisna, a kafa naglo podiže pritisak ali se relativno brzo posle konzumiranja pritisak vrati na prvobitnu vrednost. Zbog toga ne bi trebalo da kafa bude jedino sredstvo u borbi protiv niskog krvnog pritiska ili hipotenzije.

Alkohol je zabranjen

Alkohol podstiče izbacivanje tečnosti iz organizma i ometa rad centra za ravnotežu u mozgu. Osobe sa niskim krvnim pritiskom bi trebalo da ga izbegavaju.

Slano je dozvoljeno

Dnevno unesite 5 – 6g soli. Slana jela mogu učiniti da se osećate bolje.

Kretanje doprinosi povećaju krvnog pritiska

Šetnja, vožnja bicikla, brzo hodanje, boravak na svežem vazduhu doprinose povećanju krvnog pritiska. Uz pomoć fizičke aktivnosti rešićete se svih tegoba.

Maja Stojanović
Upzorenje Svi tekstovi na www.zenskastrana.com su zaštićeni "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Serbia" licencom.

About Maja Stojanović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top