Beli luk jača imunitet

Autor:

Maja Stojanović
0 Shares

Beli luk je najefikasniji prirodni antibiotik. Sadrži etarsko ulje sa sumporom (aliin), vitamine A, C, E1 i B3, holin, jod i enzime. Dva čena belog luka dnevno dovoljna su za prevenciju mnogih bolesti. Lekari preporučuju beli luk za jačanje imuniteta.

Aliin koji se aktivira u momentu kada mrvimo čen belog luka prevodi se u aktivnu antibiotsku materiju alicin. On je nestabilan i pod uticajem kiseonika iz vazduha oslobađa sumporne supstance koje šire neprijatan miris.

Prvo važno lekovito svojstvo belog luka je borba protiv infekcija respiratornog i digestivnog trakta. Beli luk pojačava rad creva, peristaltiku i pokrete pražnjenja debelog creva. Rasterećenjem digestivnog trakta uravnotežuje se i funkcionisanje jetre (eliminišu se masnoće i otrovne materije) i žučne kese koja se bolje prazni.

Sposobnost belog luka da sprečava taloženje masnoće utiče i na stanje krvnih sudova u organizmu. Šireći krvne sudove, on snižava krvni pritisak. To ima za posledicu smanjenje predispozivcije za zgrušavanje krvi, što je od posebne važnosti za sprečavanje infarkta srca i mozga. Beli luk doprinosi jačanju i tonizovanju organizma, čime se nadoknađuje organizmu potrebna energija.

Dokazano je da beli luk igra značajnu ulogu u prevenciji i terapiji dijabetesa. Zahvaljujući alicinu (koji daje belom luku aromu), pospešuje se cirkulacija u plućima i olakšava disanje. Takođe, beli luk blokira dejstvo pojedinih enzima u organizmu koji omogućavaju razvoj infekcija. Dokazano je da beli luk eliminiše, osim bakterijiskih, i gljivične infekcije.

Maja Stojanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.