Home / Ishrana / Sve čari trešanja

Sve čari trešanja

Trešnja je najlepše voće koje jedemo tokom proleća. Unošenje u organizam daje malu količinu kalorija (energetska vrednost 100g iznosi samo 60 kalorija), pa je odlična pri držanju dijeta. 100g trešanja sadrži 80g vode, 1g belančevina, 0.2g masti, 16g ugljenih hidrata, 2g vlakana i 12g šećera. Trešnje su bogate pektinom, celulozom i organskim kiselinama (limunskom, jabučnom i vinskom). One sadrže i vitamin C i B, karotin, kalijum, kalcijum i folnu kiselinu, što ih svrstava u red najzdravijih namirnica.

Trešnje su izuzetno zdrave jer jačaju imunološki sistem, a veoma su korisne i za srce, krvotok i kosti. Ovo voće osvežava organizam i otklanja umnu i fizičku iscrpljenost. Takođe, ima pročišćavajuće dejstvo, podstiče izbacivanje vode iz organizma i pospešuje varenje. Prilikom kupovine trešanja birajte zdrave plodove, intenzivno crvene boje, sa čvrstom spoljašnjom kožicom i peteljkom. Dobro je znati da su peteljke trešnje dobar, prirodan diuretik. Peteljke obiluju taninom, organskim kiselinama, flavonoidima, gorkim materijama, mineralima i šećerom. U narodnoj medicini peteljka trešnje je od davnina korišćena za čajeve koji podstiču izlučivanje mokraće i kamenca iz bubrega.

Ovo čudesno voće ne samo što je izuzetno zdravo, nego je i pravi čuvar lepote. Trešnje podmlađuju kožu, jačaju vezivno tkivo i uništavaju štetne enzime. One mogu da spreče nastanak zubnih naslaga i karijesa. Osim toga, trešnje sprečavaju pojavu masnih naslaga i celulita. Savetuje se da se ovo ukusno voće jede nekoliko puta dnevno.

Stefana Ilić
Upzorenje Svi tekstovi na www.zenskastrana.com su zaštićeni "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Serbia" licencom.

About Stefana Ilić

2 comments

  1. Hvala na informacijama. Obozavam tresnje! 🙂

  2. Upravo ih jedem. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top