Savršena higijena zuba

Autor:

Maja Stojanović
0 Shares

Dobra oralna higijena, pravilno i redovno pranje zuba, redovno uklanjanje kamenca i zubnog plaka i čišćenje međuzubnog prostora koncem učiniće vaš osmeh lepšim. Da biste imali zdrave i lepe zube, poslušajte naše savete.

Redovno perite zube

Pravilna higijena podrazumeva pranje zuba posle svakog jela, a obavezno dva puta dnevno, ujutru i uveče. Izaberite pastu za zube koja sadrži fluor zbog zaštite zuba od karijesa. Triklofan je odličan za prevenciju gingivitisa, dok je za kontrolu stvaranja zubnog kamenca odgovoran tetranatrium-pirofosfat.

Neprijatelji osmeha

Konzumiranje kafe, čaja i cigareta dovodi do promene boje zubne gleđi. Zato ih izbegavajte. Takođe, gazirani napici i južno voće ugrožavaju zubnu gleđ. Dejstvo kiselina možete ublažiti ako ih uzimate sa drugim namirnicama.

Koristite konac za zube

Da biste očistili međuzubni prostor od bakterija, svakodnevno koristite konac za zube. Upotrebom konca smanjujete mogućnost nastanka karijesa i upale desni. Ako vas zabole desni tokom čišćenja to je zbog debljine konca, prilikom kupovine izaberite onaj konac koji odgovara razmaku vaših zuba.

Čistite jezik od bakterija

Prilikom  pranja zuba očistite jezik i uklonite sa njega naslage. Počnite od prostora koji je sasvim blizu korenu jezika (a van zone koja izaziva gađenje) od sredine prema krajevima. Postoje četkice koje su naročito konstruisane za tu namenu.

Izbegavajte hranu koja utiče na dah

Začinjena hrana, beli i crni luk i neki sirevi mogu da dovedu neprijatnog zadaha. Ova hrana sadrži materije koje se posle varenja u želucu resorbuju u krvotok, a preko pluća isparavaju. Ovi neprijatni mirisi se osećaju sve dok se potpuno ne eliminišu iz organizma. Uzročnici neprijatnog zadaha mogu biti alkoholna pića i duvanski dim.

Redovno posećujte stomatologa

Jednom godišnje zakažite pregled kod zubara. Stomatološki pregled je od esencijalnog značaja zbog uočavanja bolesti zuba i desni. Čim primetite da je na nekom zubu gleđ oštećena odmah posetite zubara. Znak odlatzak zubaru je i trenutni bol koji se javlja kad zagrizete nešto vruće ili hladno.

Maja Stojanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.