Sprečite rak grlića materice

Autor:

Maja Stojanović
0 Shares

Nije poznato šta uzrokuje rak grlića materice, ali su poznati faktori rizika. Najčešći uzroci za pojavu raka grlića materice jesu seksualno prenosive bolesti, infekcije HPV (humani papiloma virus), hlamidijom i herpes simpleks virusom (HSV). Međutim, mogućnost razvoja raka povećavaju rano stupanje u seksualne odnose (pre 17 godina),  veliki broj partnera, porodična predispozicija, dugotrajno uzimanje oralnih kontraceptiva, pušenje, oslabljen imunitet i stres.

Maligne bolesti ženskih genitalnih organa se najčešće javljaju posle menopauze, a rak grlića materice obično nastaje kod mlađih žena. Javlja se između 35. i 50. godine. Rak grlića materice ne nastaje odjednom. Ova bolest počinje kada se neke ćelije grlića materice promene i počnu da se nekontrolisano umnožavaju. Bolest se razvija kroz različite stepene premalignih promena, bez simptoma koji bi pokazali da se u organizmu nešto dešava. Ove promene najčešće se otkrivaju slučajno prilikom redovnih ginekoloških pregleda. Rak daje sledeće simptome. Bol u donjem delu stomaka koji se može širiti u različitim pravcima, krvarenje za vreme ili posle polnog odnosa i uporan sukrvičav vaginalni sektret.

Ako se ova bolest otkrije u ranoj fazi, može se izlečiti. U kasnijim stadijumima očekuje se izlečenje kod 30% obolelih osoba. Dijagnoza se postavlja na osnovu ginekološkog pregleda. Pregled podrazumeva: bimanuelni ginekološki pregled, Papanikolau test kojim se utvrđuje promene ćelija uzimanjem brisa sa grlića materice. Uzorak se uglavnom uzima oko sredine menstrualnog ciklusa. Osoba je zdrava samo ako rezultat testa pokazuje drugu grupu. Takođe, pregled uključuje i kolposkopiju – posmatranje grlića pod uvećanjem. Prema stadijumu bolesti određuje se lečenje i uključuje operacija u ranim stadijumima ili zračenje, ako je bolest naprediovala. Kod žena koje žele još da rađaju moguće je sačuvati matericu, a ukloniti grlić i druga tkiva.

Redovni pregledi su od ključnog značaja u borbi protiv karcinoma grlića materice. Veliki broj partnera i rano stupanje u odnose uzrok su češćeg dobijanja virusne infekcije koja može dovesti do karcinoma. Loša ishrana, stresovi i pušenje dovode do slabljenja imunološkog sistema, što doprinosi virusnim infekcijama. Najbolja prevencija je korišćenje prezervativa pri seksualnim odnosima koji štite od zaraze. Redovne kontrole su najefikasniji način za prevenciju raka grlića materice, zato redovno posećujte lekara.


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.