Monako – carstvo hedonizma

Autor:

Jelena Đorđević
0 Shares

Želite li da zakoračite u svet luksuza i da se bar na kratko osećate kao svetska diva? Da okušate sreću u najpoznatijem svetskom kazinu, i prođete ulicom gde se održava trka Formule 1? Sve ovo i još mnogo toga doživećete u Monaku. Ova država će vas opiti svojim sjajem i glamurom. Monako se nalazi u podnožju Alpa i graniči se sa nekoliko francuskih opština. Karakteriše ga više od 300 sunčanih dana tokom godine i predstavlja savršenu destinaciju kako za zimovanje, tako i za letovanje. Monako je najgušće naseljena država na svetu sa svojih 32.410 stanovnika na 1.96 km2. Stanovništvo Monaka čine pretežno stranci, a i mnoge firme otvaraju svoja predstavništva jer se u Monaku ne plaća porez.

Istorija ove kneževine vezana je za dinastiju Grimaldi koja vlada Monakom već sedam vekova. Smatra se da je princ Renije, koji je stupio na vlast 1949. godine sa 26 godina, transformisao Monako u savremenu državu i stecište svetskih bogataša. Princ dolazi u centar pažnje 50-ih godina prošlog veka kada se zaljubljuje u holivudsku glumicu Grejs Keli. Njihovo glamurozno venčanje održalo se 1956.godine. Tada američka glumica postaje princeza od Monaka. Grejs Keli poginula je 1982 .godine u saobraćajnoj nesreći pod još uvek nerazjašnjenim okolnostima. Sahranjena je u kripti u blizini kneževe palate. Princ Renije se više nije ženio.

MonakoMonako se sastoji od pet kvarotva od kojih je sigurno najpoznatiji Monte Karlo. Monte Karlo zovu još i “Dijamant Monaka”, a mnogi ga upoređuju sa Holivudom. Nastao je 1866. godine u čast princa Čarlsa Trećeg. U centru grada nalazi se palata Place du Palas u kojoj je 15 prostorija otvoreno za javnost. Jako je zanimljivo videti smenu straže koja se odvija svakog dana u 11:55 h. Ne treba zaobići Monte Karlo kazino koji je jedan od najpoznatijih na svetu.

Obavezno treba posetiti „Park ruža princeze Grejs“. Oduševiće vas prelep prizor od 150 vrsti ruža od kojih su neke jedinstvene u svetu. Tu je još i Muzej voštanih figura princeze od Monaka, kao i okeongrafski muzej koji je smešten u zgradi iz 1900. godine. U okeongrafskom muzeju se nalazi zbirka koja ilustruje pomorsku istoriju ove zemlje, a u podrumu se nalazi akvarijum sa više od 4.000 vrsta riba. Možete videti i gde se održavaju trke Formule 1 za Gran pri Monaka. Što se tiče šopinga, u Monaku ćete naići na butike svih najpoznatijih svetskih kreatora.

Pošto je u Monaku sve kraljevski i glamurozno, ne čudi što je jedna od najskupljih država na svetu. Sa svim svojim bogatstvima Monako predstavlja destinaciju koju ne treba zaobići.

Jelena Đorđević

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.