Najčešći uzroci neplodnosti

Autor:

Maja Stojanović
0 Shares

Veliki broj bračnih parova se suočava sa problemom neplodnosti. Mnogo je faktora koji onemogućavaju začeće. Neki od njih su prosti, a neki jako komplikovani. U lečenju neplodnosti najvažnije je efikasna dijagnoza kojom će se utvrditi uzrok neplodnosti. Osim dijagnoze, potrebna je i adekvatna terapija koja će dovesti do trudnoće.

Uzroci neplodnosti

Upala jajnika – Upala jajnika direktno utiče na proces začeća. Dominantni folikul mora da probije opnu jajnika, a kod upale ona je zadebljala, pa folikul ne može da izađe iz jajnika.

Ednometriotične ciste – Čest uzrok neplodnosti su ednometriotične (čokoladne ciste) koje ne otkriju na vreme. Njihovim rastom mogu ozbiljno da se oštete jajnici i organi male karlice.

Neprohodnost jajovoda – Neprohodnost jajovoda može da bude uzrok steriliteta. Oplodnja sazrele jajne ćelije se i dešava u njima. Prohodnost jajovoda utvrđuje se histerosalpingografijom. Ovaj problem se može lečiti mikrohirurškim zahvatom ili laparoskopski.

Nepokretni spermatozoidi – Uzrok neplodnosti kod muškarca može biti smanjen broj vitalnih spermatozoida i njihova mala pokretljivost. Aktivnost i količina spermatozoida se utvrđuje takozvanim spermogramom kojim se određuje broj spermatozoida u mililitru semene tečnosti, oblik i pokretljivost. O muškoj neplodnosti je reč ako je količina aktivnih spermatozoida ispod 50%.

Skrivene kile – Ponekad su uzrok steriliteta skrivene kile. One mogu da budu uzrok umanjenog broja spermatozoida. Kod muškarca nastaju u detinjstvu ali se mogu javiti i kasnije kao posledica velikog fizičkog napora itd.

Policistični jajnici – Faktor koji onemogućava začeće je i kasno sazrevanje dominantnog folikula i izostanak ovulacije, odnosno policistični jajnici. Ovaj problem se javlja često, a reč je o prisustvu velikog broja izraslina ili cisti koje su ispunjene tečnošću (na oba jajnika). Problem policističnih jajnika se može uspešno izlečiti.

Imunološka inkompatibilnost – Redak uzrok steriliteta je imunološka inkompatibilnost (neplodnost imunološkog porekla). Ovaj problem nastaje jer ponekad organizam žene odbacuje spermu muškarca tako što stvara antitela. Ako se pristupi problemu na pravi način, razvoj ovih antitela se može sprečiti.

Urođene anomalije – Uzrok neplodnosti kod veoma malog broja žena (o.o5%) jesu urođene anomalije. To mogu biti dupla materica, slepa vagina i drugo.


Jedan Ping

  1. Pingback: Upala Jajnika Lecenje | Kako Da

8 Komentara

  1. Adela Vejzovic Reply

    Vec 3  god.pokusajem da ostanem u drugom stanju ali bez uspjesno,radila sam mnoge nalaze imala sam i upalu koju sam vremenom sanirala,posljednje sto sam radila bilo je provjeravanje svih hormona nalaz uredan,suprug je radio nalaz sperme koji je pokazao slabu pokretljivost spermatozoida,vec drugi mjesec pije kapsule za poboljsanje pokretljivosti sperme,u poslednjih par dana pojavila mi se svrbez u vagini jel moguce da imam toliku upalu pa se na tome odrazila i jeli to razlog sto ne mogu da zanesem,Hvala

    1. Ženska Strana Reply

      Prohodnost jajovoda se utvrđuje tzv. histerosalpingografijom. Proces izgleda ovako: doktor ubrizgava kontrastnu supstancu kroz grlić materice i prati njeno kretanje po jajovodima na rendgenu. U lečenju je moguća i dijagnostička operacija, tzv. laparoskopija koja se izvodi u totalnoj anesteziji. Radi se o bezbolnoj operaciji bez postoperativnih bolova.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.