Home / Poslednji tekstovi / Polne bradavice – kondilomi

Polne bradavice – kondilomi

Polne bradavice (condylomata acuminata) ili kondilomi obično se javljaju u anogenitalnoj regiji u vidu vlažnih karfiolastih vegetacija ili pojedinačnih končastih promena. Danas su kondilomi sve zastupljeni kod adolescenata oba pola. Kod devojaka najveća zastupljenost je između 19. – 22. godine, a kod muškaraca između 22. i 26. godine života. Kondilomi se prenose seksualnim putem, pa je zbog visoke infektivnosti potrebno pregledati oba partnera. Uzročnici su im različite podvrste humanih papiloma virusa, od kojih neki tipovi (16 i 18) mogu imati maligni potencijal.

Polne bradavice se mogu i spontano puvući, ali se ipak savetuje terapija zbog mogućeg širenja na ostale regije kože ili inficiranja drugih osoba. U svakom slučaju nelečene polne bolesti mogu imati ozbiljne posledice. Genitalni organi su jako osetljivo područje i potrebno je odabrati adekvatnu terapiju. Medicina prednost daje radiohirurgiji, kao najbržoj, bezbolnoj hirurškoj terapiji, koja se pokazala boljom čak i od laserske metode. Radiohirurgija koristi radiotalase visoke frekvencije. Ova metoda dovodi do najboljih rezultata, a oštećenja okolnog zdravog tkiva je minimalno. Intervencija radiotalasima obavlja se uz lokalnu anesteziju, tako da je procedura bezbolna i traje od nekoliko sekundi do nekoliko minuta. Bradavice se uklanjaju u potpunosti, a oporavak je brz. Takođe, mogučnost ponovnog pojavljivanja je minimalna.

Polne bradavice – kondilomi na Ženska strana

Upzorenje Svi tekstovi na www.zenskastrana.com su zaštićeni "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Serbia" licencom.

About Sanja

3 comments

  1. Kondilomi… sve cesce virusno oboljenje u svetu i kod nas…

  2. pa mogu da se vrate ako se dobro ne spale ili kako ginekolog kaze mogu da se jave kada ti opadne imunitet
    to je virus koji jednom kada dobijes imas ga u sebi i postaje aktivan sa slabljenjem imuniteta
    ako se ne leci ne vreme moze da izazove velike probleme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top