Oslobodite se dosadne nesanice

Autor:

Marija Stojanović
0 Shares

Mnogi ljudi ne spavaju dovoljno ili se često bude tokom noći. Kao logična posledica lošeg sna javljaju se umor, pospanost, pad koncetracije, depresija, bolovi u mišićima, napetost i nervoza. Takođe, dugotrajna nesanica može uzrokovati oštećenje srca, krvnih sudova, pluća i mozga. Predlažemo jednostavne savete koji će vam obezbediti kvalitetan san svake noći.

1. Trudite se da idete na spavanje u približno isto vreme. Isto važi i za ustajanje. Ustajte u približno isto vreme bez obzira da li je radni dan ili vikend. Naučnici ne preporučuje dugo spavanje preko vikenda i godišnjih odmora.

2. Pre spavanja obavezno provetrite sobu. Zapamtite da temperatura u sobi ne sme da bude ni visoka, ni niska.

3. Ne očajavajte! Ako ne možete da utonete u san u roku od pola sata, nemojte više ni pokušavati. Ustanite i radite nešto drugo. Kada osetite umor, vratite se u krevet.

4. Vodite računa o ishrani. Nemojte nikada da idete u krevet punog stomaka. Između poslednjeg obroka i sna treba da prođe najmanje 2 – 3 sata.

5. Izbegavajte kafu, gazirane sokove, crni čaj. Kofein povećava mentalnu aktivnost. Ne konzumirajte ni alkohol jer on oslobađa hormon noradrenalin (prirodni stimulans). Umesto toga, odlučite se za toplo mleko koje ćete pomešati s pola izgnječene banane. Ovakav napitak je idealan za miran san.

6. Fizička aktivnost povoljno utiče na san. Vežbajte preko dana, nikako uveče jer tada treba sebi obezbediti jedan period opuštanja.

7. Opustite se pred odlazak na spavanje. Topla kupka ili tuširanje mlakom vodom obezbeđuju čvrst san. Temperatura vode treba da bude samo malo viša od temperature tela.

8. Razmišljajte pozitivno. Tehnike vizuelizacije su od velike pomoći. Zamislite idilično mesto koje budi u vama pokojstvo i sreću i brže ćete utonuti u san.

Šta učiniti protiv dugotrajnih nesanica?

Ako nesanice traju više od 4 nedelje, znači da postoji zdravstveni problem. U tom slučaju trebalo bi se obratiti lekaru da otkrije uzrok zbog kojeg se dugo ne može zaspati tokom noći.

Oslobodite se dosadne nesanice na Ženska strana


3 Komentara

  1. Vesna Reply

    Ženska strana sve pohvale, kod Vas ima za svakog po nešto.
    Ja lično imam svoj sajt, pogledajte
    zdravlje-bilje.com

    Hvala, pozdrav.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.