Oslobodite se loše cirkulacije

Autor:

Maja Stojanović
0 Shares

Loša cirkulacija se češće javlja kod žena nego kod muškaraca. Cirkulatorni sistem žene je veoma osetljiv. Cirkulatorni sistem žene registruje i najmanji pad temperature i preusmerava krv iz kože i ekstremiteta u središnji deo tela, zbog čega žena oseća hladnoću u rukama i stopalima. Takođe, žene osećaju hladnoću pre menstruacije jer tada dolazi do pada nivoa gvožđa u organizmu.

Pušenje, unošenje kofeima u organizam i fizička neaktivnost nepovoljno utiču na cirkulaciju. Nikotin toliko sužava krvne sudove da doktor može, dok pacijent puši cigaretu da registruje redukciju protoka krvi. Poremećaj cirkulacije nastaje kao posledica nekih bolesti kao što su dijabetes, sistemska skleroza, reumatoidni artritis i Rejnoova bolest. Ovu bolest karakteriše smanjen priliv krvi i kiseonika u kapilare perifernih delova tela. Može se javiti kod osoba koje su stalno pod stresom. Ova bolest se češće javlja kod osoba s genetskom intolerancijom na hladnoću, kao i kod osoba koje su rođene s većim brojem nervnih završetka, pa pojačano reaguju na spoljašnje uticaje.

Poboljšajte cirkulaciju

Postoje mnogi načini da sprečite ili ublažite lošu cirkulaciju:

  • Konzumirajte ginko čaj, čaj od đumbira i crno vino (pola čaše dnevno).
  • Masirajte ruke i stopala aromatičnim uljima (đumbir, cimet). Masaža stimuliše cirkulaciju jer širi krvne sudove.
  • Tuširajte ruke i noge naizmenično toplom i hladnom vodom.
  • Trčite, radite joga vežbe, plivajte, šetajte… Fizička aktivnost povećava broj kapilara u organizmu i poboljšava opštu cirkulaciju.
  • Cirkulaciju možete povoljšati ako jedete čili papričice, beli luk, pšenične klice i jezgrasto voće.
  • Izbegavajte masnoće životinjskog porekla i gazirane napitke. Jedite manje i češće.
  • Ukoliko osećate hladnoću ili jezu pre menstruacije, nedostaje vam gvožđe. Jedite zeleno lisnato povrće, ribu i crveno meso. Ne uzimajte gvožđe kao dodatak ishrani bez  konsultovanja sa lekarom.

Maja Stojanović


1 Komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.