Prevencija dijabetesa

Autor:

Redakcija
0 Shares

Dijabetes je poremećaj metabolizma koji karakteriše hronično povišen nivo šećera u krvi. To je ozbiljno oboljenje koje najčešće počinje neopaženo, a može se sprečiti preventivnim merama.

Jedite zeleno povrće

Ukoliko jedete više od jedne porcije zelenog povrća dnevno, sprečićete pojavu dijabetesa. Zeleno povrće (spanać, kelj, blitva) sadrže antioksidante i magnezijum. Pored ovoga zeleno povrće je bogato i alfa linolnom kiselinom, kao i masnim kiselinama koje u organizmu snižavaju insulinsku rezistentnost.

Uživajte u kafi

Umereno uživanje u ovom napitku, koje podrazumeva jednu – dve šoljice dnevno, pruža organizmu mnoge blagodeti. Naučnici tvrde da kafa štiti od šećerne bolesti tipa 2. Takođe, kafa sa mlekom čuva kosti i smanjuje rizik od preloma i osteoporoze.

Dovoljno spavajte

Utvrđeno je da su osobe koje spavaju manje od 6 sati dnevno dvostruko podložnije razvoju šećerne bolesti od onih koje spavaju 8 sati. Naime, nedostatak sna može da dovede do disbalansa hormona koji regulišu šećer u krvi.

Začinite obrok cimetom

Cimet utiče na osetljivost na insulin i tako uravnotežuje nivo šećera u krvi. Ovaj ukusni začin stimuliše receptore insulina i inhibira enzime koji ga inaktiviraju i tako pospešuju ćelijsko iskorišćavanje glukoze. Cimet može da poboljša osetljivost na glukozu kod osoba obolelih od šećerne bolesti tipa 2. Istraživanje, u kome je učestvovalo 60 pacijenata, pokazalo je da konzumiranje jednog grama cimeta u toku 40 dana može rezultirati smanjenjem nivoa glukoze za 19% – 29%, holesterola za 12% – 26% i triglicerida u krvi za 26% – 30%.

Povećajte fizičku aktivnost

Fizička aktivnost povećava osetljivost na insulin i smanjuje nivo glukoze u krvi. Istraživanje je pokazalo da 30 minuta vežbanja dnevno smanjuje rizik od nastanka dijabetesa za čak 80%. Lekari savetuju hodanje, planinarenje, vožnju bicikla i slično.


3 Pings & Trackbacks

  1. Pingback: Pobedite dijabetes | Ženska strana

  2. Pingback: Saveti za smanjenje telesne težine | Ženska strana

  3. Pingback: Lekoviti cimet | Ženska strana

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.