Home / Poslednji tekstovi / Oporavite se od novogodišnjeg slavlja

Oporavite se od novogodišnjeg slavlja

Nakon novogodišnjeg slavlja i obilnih obroka, organizmu je potreban odmor. Da biste očistili organizam i uklonili posledice pijanstva, sledite naše savete.

Ublažite mamurluk

Alkohol ispira hranljive supstance iz organizma zato je potrebno da nadoknadite taj gubitak. Jedite što više svežeg voća i povrća. Kiseli kupus, limun i pomorandže će vam svakako pomoći. Možete jesti i banane radi regulisanja kalcijuma i magnezijuma, zbog čijeg nedostatka možete osetiti grčeve u nogama. Takođe, ne uzimajte aspirin. On sprečava želudac da razgrađuje toksine i produžava prisustvo alkohola u organizmu.

Jedite laganu hranu

U danima posle slavlja jedite laganu hranu poput supa od povrća, kompota, barenog pirinča i krompira. Na taj način će se odmoriti vaš sistem organa za varenje od prevelike količine hrane. Izbegavajte slatkiše i nezdrave grickalice.

Pijte puno tečnosti

Da biste brzo i lako očistili organizam potrebno je piti što više tečnosti. Prijaće vam šoljica čaja od kamilice i majčine dušice. Poznato je da ovi čajevi pospešuju varenje. Dobro je uzimati dosta jogurta sa probioticima kako biste poboljšali probavu.

Ne zaboravite vežbe

Neke jednostavne vežbe mogu pospešiti rad organa za varenje:

  • Lezite na stomak, podignite bradu i šireći kolena uhvatite se za skočne zglobove.Gurajte stopala unazad i izvlačite ruke iz ramena. Udahnite desetak puta.
  • Masirajte stomak kružnim pokretom u smeru kazaljke na satu. Počnite sa laganim pritiskom i postepeno pojačavajte. Inače, ova masaža ne sme biti bolna.
  • Joga vežbe takođe utiču na varenje. Uradite sledeću vežbu. Dok stojite, zgrčite stomačne mišiće, raširite noge i nagnite se napred sa rukama na bokovima.

Srećna 2010. godina. Budite zdravi i lepi.

Stefana Ilić
Upzorenje Svi tekstovi na www.zenskastrana.com su zaštićeni "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Serbia" licencom.

About Stefana Ilić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top