Home / Ishrana / Neven – najbolji prijatelj kože

Neven – najbolji prijatelj kože

Neven – najbolji prijatelj kože

Neven se od davnina koristi u lečenju brojnih problema sa kožom. Narandžastožuti cvetovi se beru u junu i julu i suše se na prozračnom i toplom mestu. Ova biljka je bogata flavonoidima, karotinoidima, polisaharidima, saponinima, etarskim uljima, taninom, kalendulinom, proteinima, mineralima, likopenom. U narodnoj medicini se upotrebljvaju cvet, list i stabljika.

Šta leči neven?

Neven podstiče cirkulaciju, leči dijareju, poboljšava vid, izaziva znojenje, pojačava izlučivanje mokraće, koristi se u slučaju astme, leči nesanicu, nervozu i napetost. Ova biljka snižava krvni pritisak, kao i holesterol, naročito u kombinaciji sa glogom koji dokazano jača srce i sprečava bolesti srca. Čaj od nevena se koristi u slučaju bolesti želudačnog i crevnog sistema, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, upale debelog creva i bolesti jetre. Takođe, čaj od nevena upotrebljava se za ispiranje usta u slučaju afti i ranica, kao i za vaginalno ispiranje u slučaju vaginalnih infekcija.

Ova biljka pomaže kod kožnih bolesti: ekcema, psorijaze, akni, bradavica, seboreje i gljivičnih infekcija kože. Inače, najčešća mesta na kojima se gljivice razmnožavaju su prevoji na telu i meki i oštećeni delovi kože izloženi znoju. Pored pazuha, prepona i stopala, gljivice mogu stvoriti kolonije na noktima i vlasištu.

Neven ublažava grčeve materice,pa je odličan lek za bolne menstruacije, takođe reguliše menstrualni ciklus i ublažava simptome menopauze. Zahvaljujući likopenu, neven smanjuje rizik od nastanka raka grlića materice. Mast na bazi nevena primenjuje se za lečenje proširenih vena.

Maja Stojanović
Upzorenje Svi tekstovi na www.zenskastrana.com su zaštićeni "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Serbia" licencom.

About Maja Stojanović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top