Home / Ishrana / Matičnjak – efikasan lek protiv nesanice i nervoze

Matičnjak – efikasan lek protiv nesanice i nervoze

Matičnjak – efikasan lek protiv nesanice i nervoze

Matičnjak (Melissa officinalis) je lekovita višegodišnja biljka, mirisom najviše podseća na limun i odavno se koristi kao efikasan narodni lek protiv mnogih bolesti. Cveta od juna do septembra,  listovi se beru pre cvetanja, dok se cela biljka (sa listovima) bere tokom cvetanja. Matičnjak ili limunska trava koristi se kao blago sredstvo za umirenje, u slučaju poremećaja sna, depresije, nervoze, stresa i hipohondrije. Sadrži  esencijalna ulja citral i citronelal, tanine i peline, koja opuštaju mišiće.

Istraživanja su potvrdila da matičnjak poboljšava sposobnost koncentracije i pamćenja. Ova biljka usporava rad tiroidne žlezde obolelih od Grejvsove bolesti (hipertiroidoza), jača srce, ublažava glavobolju uzrokovanu stresom, popravlja raspoloženje i apetit. Tinktura ove biljke pomaže u slučaju usnog herpesa, dok kreme sa ekstraktom matičnjaka ubrzavaju zaceljenje ranica od oralnog herpesa.

Matičnjak je potpuno neškodljiva biljka, pa se može upotrebljavati i u trudnoći. Koristi se kao efikasan lek u slučaju mučnine, bez obzira na to šta je uzrokuje. Osim što smanjuje anksioznost i nervnu napetost i ublažava nesanicu, matičnjak smiruje grčeve glatke muskulature organa za varenje, sprečava nadutost, a ispoljava i antibakterijsko i antivirusno delovanje.

Čaj od matičnjaka za smirenje

Pomešajte jednake delove lista matičnjaka, nane, cveta kamilice, hmelja i korena valerijane. Kašiku mešavine poparite sa 2 dl ključale vode, poklopite, sačekajte tri sata da odstoji, procedite i pijte nakon večere.

Upzorenje Svi tekstovi na www.zenskastrana.com su zaštićeni "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Serbia" licencom.

About Ženska Strana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top