Home / Ishrana / Moćne namirnice

Moćne namirnice

Namirnice su moćno oružje protiv raznih oboljenja. Uz zdravu ishranu bićete jači i živećete duže. Predstavljamo vam najzdravije namirnice koje bi češće trebalo da se nađu na vašem jelovniku.

Jagode

Jagode snižavaju holesterol i imaju antikancerogeno svojstvo. Istraživanja pokazuju da ljubitelji jagoda trostruko manje oboljevaju od raka. Jagode su bogate pektinom, taninom, organskim kiselinama, flavonoidima, folnom kiselinom i vitaminima C, E i B. Od šećera preovladava glukoza.

Grašak

Grašak je bogat materijama koje učestvuju u proizvodnji energije. Sadrži dosta gvožđa, kalijuma, fosfora i vitamina B grupe. Poseduje antikancerogena i antivirusna svojstva. Ovo povrće snižava nivo holesterola i bogato je svarljivim vlaknima. Takođe, grašak je bogat vitaminom K1 koji aktivira protein koji omogućava ugradnju kalcijuma u kosti.

Jabuke

Jabuke štite od opasnih naslaga holesterola u krvi i povećavaju zaštitni nivo holesterola. Ovo voće je odličan antioksidant pa povoljno utiče na moždane ćelije. Takođe, jabuke štite od raka. Jabuke su bogate vitaminom C i jačaju imunitet. Osobe koje često jedu jabuke ređe obolevaju od prehlade i imaju manje problema s gornjim respiratornim traktom.

Krompir

Krompir sadrži najviše ugljenih hidrata, belančevina, vitamina C, B1, B2, gvožđa, magnezijuma, fosfora, cinka i malo masti. Dokazano je da krompir štiti od raka i stomačnih ulkusa. Najviše belančevina i vitamina C nalazi se odmah ispod kore pa zato krompir treba tanko ljuštiti.

Kupus

Kupus smanjuje rizik od raka, sprečava nastanak čira i stimuliše imunološki sistem. Sadrži indole, direktno u funkciji zaštite od raka, a koji se kuvanjem mogu uništiti, zato kupus uvek treba uzimati u sirovom obliku. Inače, kupus je veoma bogat vitaminima i mineralima. Od minerala najviše ima kalcijuma, ali i magnezijuma i gvožđa. Takođe, sadrži vitamin C i vitamine grupe B.

Beli luk

Beli luk je moćno antivirusno, antibakterijsko, antigljivično i antiparazitsko sredstvo. Snižava nivo holesterola u krvi i krvni pritisak. Takođe, deluje antikancerogeno, naročito u zaštiti jetre i dvanaestopalačnog creva.

Spanać

Spanać snižava visok krvni pritisak i holesterol. Smanjuje rizik od nekih oblika raka. Takođe, spanać sadrži vitamin C, folnu kiselinu i vitamine grupe B. Spanać obiluje biljnim vlaknima koja su značajna za očuvanje zdravlja organa za varenje. Naročito je važan za trudnice jer je u trudnoći potreba za gvožđem i folnom kiselinom povećana.

Paradajz

Paradajz pomaže u zaštiti od raka stomaka i pluća. Sadrži kalijum i nijacin koji održava svežinu mozga tokom celog dana. Nijacin širi krvne sudove i aktivira neurotransmitere koji su važni za prenošenje impulsa mozdanih ćelija.

Stefana Ilić
Upzorenje Svi tekstovi na www.zenskastrana.com su zaštićeni "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Serbia" licencom.

About Stefana Ilić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top