Veličanstvena Atina

Autor:

Jelena Đorđević
0 Shares

Atina, glavni grad Grčke, jedan je od najstarijih i najlepših evropskih gradova. Ovaj grad je dobio ime po Atini, boginji mudrosti. Atina danas broji oko 4.5  miliona stanovnika. Nalazi se na par km od luke Pirej – glavne trgovačke luke i jedne od najznačajnijih u Evropi.

atina kolevka civilizacijeOvaj grad predstavlja čudesan spoj antičke istorije i modernog načina života. Kolevka civilizacije, kako je drugo ime Atine, svake godine okuplja na hiljade i hiljade turista koji se dive istoriji i lepoti ovog grada i uživaju u osećaju da se nalaze na mestu gde je savremeni svet počeo da se razvija pre toliko hiljada godina i gde su nastale mnoge nauke bez kojih bi današnji život bio nezamisliv. Atina danas predstavlja gard različitosti. Stare kuće i moderne palate, uske ulice i prostrani trgovi, moderni tržni centri i male  prodavnice, otmeni restorani i tradicionalne taverne – za sve njih ima mesta u ovom gradu. Srce Atine je trg Sintagma gde se nalazi parlament koji čuvaju čuveni gardisti. Inače, Atina je prepuna trgova od kojih je svaki lep i zanimljiv na svoj način. Pravo mesto da se odmorite od gradske gužve je Glifada – čuveno letovalište gde možete uživati u suncu, dugim peščanim plažama i predivnom moru, a nalazi se na samo nekoliko kilometara od grada. Jedna od atrakcija Atine je i stadion na kome su održane prve moderne Olimpijske igre.

atina akropoljNezaobilazan deo prilikom posete Atini je svakako Akropolj, krečnjačka stena visine 156m, koja se ponosno uzdiže iznad grada i vidi se iz svakog njegovog dela.Akropolj u prevodu znači grad na brdu.  Ne propustite priliku da pre ili posle obilaska Akropolja popijete kafu u nekom od kafića u njegovom podnožju jer je pogled na Akropolj odavde veličanstven. Osećaćete se kao da ništa drugo u tom trenutku ne postoji osim ovog impozantnog spomenika. Akropolj obuhvata 4 građevine: Partenon , hram koji je simbol Akropolja. Odavde se pruža fantastičan pogled na ceo grad. Specifičnost je u tome što su sve kuće u Atini bez krovova pa su sa ove visine gotovo identične i gde god da pogledate sve je belo.  Ovaj hram krase mitološke scene rađanja Atine, kao i rata između Atine i Posejdona oko imena grada. Prema jonskoj mitologiji otac svih bogova obećao je zemlju Atiku bogu ili boginji koji mu bude doneo najoriginalniji i najkorisniji poklon. Atina, boginja mudrosti, donela mu je drvo masline koje se pokazalo kao jako koristan poklon jer je štitilo Grke od sunca pružajući im hlad, a i plod ovog drveta je jako koristan jer pruža brojne proizvode koje Grci i danas izvoze i koji im donose jako velike prihode; Iza Partenona nalazi se hram Erehtejon, poznat po svom tremu sa karijatidama; Propileji, predstavljaju glavni ulaz na atinski Akropolj; I četvrti deo Akropolja je hram Atine pobednice, sagrađen od belog mermera.  Na samom Akropolju postoji muzej, koji treba posetiti, a u kome se čuvaju predmeti koji su nađeni na samom Akropolju i  u njegovoj okolini.

Mikena lavlja kapijaBilo bi dobro napraviti izlet do Korintskog kanala i do Mikene. Korintski kanal čija je dužina 6.3 km, povezuje Korintski zaliv sa Egejskim morem i razdvaja Peloponez od grčkog kopna. Mikena je arheološko nalazište koje se nalazi na 90 km od Atine. U drugom milenijumu p.n.e. Mikena je bila jedan od najvažnijih centara grčke civilizacije. Utvrđenja oko Mikene pravljena su od velikih kamenih blokova da se verovalo da su ih sagradili jednooki divovi Kiklopi. Mikenci su svoje kraljeve sahranjivali u kružnim grobnicama nalik košnicama koje su se zvale tolosi. Najpoznatiji mikenski spomenik su Lavlja vrata koja su sazidana oko 1250. pre nove ere. Mikena je tada predstavljala silu čija se politička, vojna i ekonomska moć širila čak do Krita.

Atina ima veoma bogat noćni život tako da će vam posle višečasovnog dnevnog obilaska dobro doći malo zabave i povratak u “sadašnje vreme”. Uživaćete u predivnim kafićima sa odličnom i pre svega veselom i prijateljskom atmosferom. Za ljubitelje šopinga tu su brojni tržni centri i radnje na atinskim trgovima.

Uživaćete u Atini i svim  antičkim i modernim lepotama koje ona pruža. Mnogo ćete naučiti o istoriji Grčke, a oni koji su već upućeni u ovu temu i vizuelno će dopuniti svoje znanje. Jedno je sigurno, po povratku kući bićete prepuni utisaka i svakako ćete imati šta da ispričate prijateljima.

Jelena Đorđević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.