Lipa – lek iz prirode

Autor:

Redakcija
0 Shares

Lipa je veoma lekovita. Cvet sadrži vitamin C, flavonoide, heterozide, saponine, sluz, tanin, eterična ulja, šećer, vosak, tartarat i manitol, a lišće obiluje kalcijumom. Cvet treba brati zajedno sa priperkom, i to na početku cvetanja. Suši se u hladu, na prozračnom mestu. Najbolje je koristiti cvetove lipe sa stabala koja rastu na nezagađenim mestima.

Lekovito dejstvo lipe

U narodnoj medicini cvet lipe se koristi kao moćno sredstvo za smanjenje napetosti i nervoze. Čaj od lipe se preporučuje ženama u menopauzi jer otklanja nesanicu i razražljivost. Ovaj prijatan napitak se može konzumirati svakodnevno.

Čaj od lipe je efikasan lek protiv prehlade, gripa i dijareje.Smatra se da lipa smanjuje rizik od pojave infarkta. Takođe, lipa snižava telesnu temperaturu, visok krvni pritisak, olakšava izlučivanje mokraće iz organizma i leči opekotine. Za ublažavanje opekotina oko 120 g cvetova lipe prelijte litrom vruće vode. Poklopite i ostavite da stoji 2-3 sata. Zatim procedite,napravite obloge i nanesite na opekotine.

Unutrašnji deo kore drveta lipe podstiče stvaranje, lučenje i protok žiči kroz jetru i tako je obnavlja. Pripremite čaj od kore lipe koji će sačuvati vašu jetru. Kuvajte u litru vode 40 g iseckane kore lipe (u otvorenoj posudi). Sačekajte da se količina vode umanji za pola. Doza je dovoljna za dva dana.


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.