Lekovita rukola

Autor:

Maja Stojanović
0 Shares

Rukola pripada porodici kupusa. Za ishranu se koriste listovi ovog povrća, cvetovi i zrelo suvo seme. Ukoliko želite da se hranite zdravo, rukola je prava namirnica za vas.

Nutritivna vrednost

Rukola je bogata vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidansima. Dobar je izvor vitamina B grupe (tiamin, niacin, riboflavin, vitamin B6 i pantotenska kiselina) koji su važni za optimalne enzimske i metaboličke funkcije. Osim vitamina B grupe, sadrži vitamine A, C i K. Bogata je sledećim mineralima: gvožđe, magnezijum, kalcijum, kalijum, bakar i fosfor. U 100g ima oko 20 kalorija i predstavlja idealnu namirnicu za sve koji žele da smršaju. Sadrži i mnogo vode, ugljenih hidrata i belančevina. Dobar je izvor folata.

Ovo povrće ima gorak ukus. Pošto se gorčina listova povećava sa starošću biljke, rukolu kupujte dok je mlada. Inače, gorčina potiče od glukozinolata izotiocianata. Seme rukole se koristi kao začin i za pripremu domaćeg senfa. Rukola se od davnina smatra afrodizijakom.

Lekovita svojstva

Rukola ima brojna lekovita svojstva. Stručnjaci ističu da rukola čuva srce, smanjuje rizik od mnogih bolesti i sadrži materije koje imaju antikancerogena svojstva. Smatra se prirodnim antibiotikom, reguliše varenje, koristi se za lečenje čira, osteoporoze, hroničnog zatvora, prehlade i kašlja. Osim toga, rukola čisti krv, pospešuje lečenje bolesti jetre i smanjuje rizik od raka dojke. Bez obzira na to što rukola ima specifičan ukus najbolje je da se konzumira presna u salatama, mada zadržava lekovita svojstva i pri kuvanju.

Maja Stojanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.