Razvoj deteta u drugoj godini

Autor:

Redakcija
0 Shares

Drugu godinu detetovog života karakteriše sticanje samostalnosti, koja je rezultat razvoja detetovih motornih sposobnosti, ali i napretka svesti o sebi kao posebnoj osobi. Dete postaje svesno da mu nije nužna stalna simbioza s majkom.

Tokom druge godine dete neće napredovati u telesnoj težini i visini onoliko koliko je napredovalo tokom prve godine. Dete dobija u težini oko 2,5kg i poraste za oko 12cm. Pošto je slabijeg apetita, gubi debeljuškasti izgled bebe. U drugoj godini mozak sporije raste. Krajem prve godine mozak čini dve trećine, a krajem druge godine četiri petine mozga odrasle osobe. Obim glave, koji je u prvoj godini povećan za 12cm u drugoj godini povećava se tek za 2cm. Takođe, u drugoj godini se nastavlja nicanje zuba, pa do početka treće godine izbije svih 16 mlečnih zuba.

Motorni razvoj

Početkom druge godine većina dece prohoda. Sa 15 meseci, po pravilu deca hodaju samostalno. Sa 18 meseci deca ukočeno trče, samostalno sedaju na malu stolicu i mogu da se penju uz stepenice (uz pridržavanje). Krajem druge godine dete već dobro trči, ide samostalno uz i niz stepenice, otvara vrata… Istovremeno se sve više razvija i fina motorika.

Razvoj govora ogleda se kroz usavršavanje receptivne i ekspresivne funkcije, takođe i artikulacije. Receptivna funkcija govora ogleda se u odgovoru deteta gestovima i postupcima na brojne zahteve roditelja. Sa 18 meseci dete već prepoznaje različite delove tela i slike poznatih predmeta. Tada se ekspresivna funkcija jezika ogleda u rečniku od desetak reči, koje dete koristi svakodnevno. Ponekad se dešava da normalno razvijeno dete sa 18 meseci (pa i kasnije) ne govori reči sa značenjem. To roditelje ne treba da brine. Takva deca obično brzo nadoknade zastoj govora, pa većina njih sa 2 godine može da sastavi jednostavnu rečenicu. Ali, ukoliko dete sa navršenim 21 mesecom ne odgovara na naredbe (sedi, ustani, dođi), ili ako ima više od 2 godine i ne zna da pokaže pojedine delove tela, govori nerazgovetno, treba se obratiti pedijatru i logopedu.

Druga godina – dete je svesno sebe

U drugoj godini dete postaje svesno sebe. Samosvest se ogleda kroz mnogobrojne aktivnosti: u govoru se pojavljuje ja sa 18 meseci i zaokupljeno je standardima ponašanja, uočava ono što se u njih ne uklapa. Deca u ovom periodu uživaju u aktivnostima koje su nove i izazovne. Takođe, rado izvršavaju zahteve roditelja. U ovom periodu razvija se društveni kontakt sa odraslima i vršnjacima.

Sa 16 – 18 meseci pojavljuje se i osećaj stida ali i osećaj ponosa. Jedan od glavnih načina da dete uspostavi vezu sa okolinom i da pobedi negativne emocije je smeh. Krajem druge godine većina dece kaže kada ima potrebu za mokrenjem ili defekacijom. Ovo je pravo vreme da roditelji nauče dete kako to da obavi na prihvatljiv način. Stručnjaci tvrde da je kontrola mokrenja i pražnjenja creva nešto što dete postiže kada je funkcionalno i psihički zrelo, a to je upravo krajem druge godine života. Tokom učenja na nošu detetu treba pružiti podršku i praštati mu greške.


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.