Home / Ishrana / Kruške – slatko i korisno

Kruške – slatko i korisno

Kruške su bogate voćnim šećerom, vitaminima A, B, C i organskim kiselinama. Vitamini B grupe pomažu organizmu u borbi protiv stresa i učestvuju u procesu dobijanja energije iz ugljenih hidrata. Ovo voće je korisno jer sadrži magnezijum, kalijum, fosfor, kalcijum, natrijum, gvožđe i sumpor. Kruške su bogate i biljnim vlaknima – taninom i pektinom, a ona pružaju dugotrajan osećaj sitosti. Ukoliko želite da izgledate vitko, pojedite bar dve kruške dnevno jer ćete tako uneti manje kalorija nego obično.

Kruška daje snagu, jača srce, a njeno seme pomaže kod bolesti pluća. Kruške treba da izbegavaju dijabetičari i osobe sa oboljenjem žučnih puteva. Poznato je da je vitamin C snažan antioksidant. Zahvaljujući ovom vitaminu kruške štite organizam od slobodnih radikala koji su odgovorni za starenje kože. Kruška sadrži veliku količinu celuloze i tanina, a to su supstance koje ubrzavaju metabolizam.

Kruška je pravi prijatelj kože. Dragocena supstanca tanin ima tonizirajuće dejstvo. Sveža kruška je korisna za uspostavljanje pH ravnoteže i bori se protiv masnog izgleda kože.

Nutriciona vrednost na 100 g.

Hranljive materije Vrednost
Energetska vrednost 29 kcal
Ukupno belančevina 0,3 g
Ukupno ugljenih hidrata 13 g
Dijetalna vlakna 2,8 g
Ukupno masti 0,4 g
Vitamin C 5 mg

Kruške – slatko i korisno na Ženska strana

Upzorenje Svi tekstovi na www.zenskastrana.com su zaštićeni "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Serbia" licencom.

About Maja Stojanović

4 comments

  1. Odlično! Jedan “sezonski” članak. =]

  2. Bilo bi lepo kada bi ste napisali recept za masku za lice od krusaka koja bi delovala protiv masne koze.

  3. Ummm… obozavam ih!! Pocecu vise da ih jedem… Stvarno dajte neki recept meske za lice….

    • Evo jedne maske za čistu kožu lica.
      Viljuškom izgnječite meso jedne zrele kruške, dodajte 10 kapi limunovog soka i dobro promešajte dok ne dobijete ujednačenu kašu. Nanesite na lice i ostavite da deluje 10 minuta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top