Kako se leči čmičak?

Autor:

Maja Stojanović
0 Shares

Čmičak je mala, bolna kvržica crvene boje i najčešće se javlja na rubu oka (oko korena trepavica). Javlja se kao posledica infekcije lojnih žlezda u korenu trepavica koje se začepe, pa se nakuplja gnoj. Čmičak se može javiti i kao komplikacija zapaljenja rubova kapaka. Da biste sprečili nastanak čmička, vodite računa o higijeni ruku.

Simptomi

Najčešći simptomi ove bolesti jesu bol, crvenilo, osetljivost kapka, peckanje i svrab. Mogu se javiti i otok, suzenje oka i nelagodnost tokom treptanja.

Ko je izložen riziku?

Čmičak se često pojavljuje kod dece, dijabetičara, osoba koje imaju seboreju, reumatoidni artritis, cističnu fibrozu, mišićnu distrofiju… Osobe koje imaju visok nivo krvnih lipida su podložnije blokadi žlezda, podrazumevajući i one žlezde na kapcima, pa postoji veća verovatnoća da  se kod njih pojavi ova upala. Takođe, smatra se da je stres okidač ove bolesti, pa ga izbegavajte što više možete.

Lečenje čmička

U većini slučajeva lečenje nije potrebno. Upalu može ublažiti nanošenje toplog obloga na čmičak (5-6 puta dnevno). Ne pokušavajte da iscedite ovaj gnojni plik, a ako sam pukne, pažljivo obrišite gnoj. Tokom upale izbegavajte da nosite kontaktna sočiva i takođe nemojte nanositi šminku na kapke. Ukoliko oboljenje traje nekoliko dana, treba se javiti lekaru. Najčešće se interveniše kod upornih infekcija na unutrašnjem delu kapka-saniranje plika uz lokalnu anesteziju. U lečenje ovog oboljenja se uključuju i antibiotske masti.

Komplikacije

Komplikacije su zaista retke. Ponekad se infekcija može proširiti na druge folikule trepavica usled čega se javljaju više gnojnih plikova, ili na očne kapke, pa tako nastaju ozbiljne upale (npr. zapaljenje rubova kapaka). Nepravilno lečenje može izazvati slabovidost, oštećenja rožnjače i deformaciju kapka. Ponekad mogu opasti i trepavice.

Dobra higijena najbolja je prevencija

Prevencija u prvom koraku podrazumeva redovno pranje ruku. Ne dodirujte oči prljavim rukama, ne pozajmljujte šminku drugim osobama i izbegavajte stresne situacije. Takođe, jačanje imuniteta je veoma važno. Obezbedite organizmu dovoljno vitamina A, C, E, D, i minerala kao što su cink, selen, magnezijum i gvožđe. Pijte čaj od ehinacee ili zeleni čaj, jedite voće, povrće i biljna vlakna.

Maja Stojanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.