Home / Ishrana / Losos – izvor dugovečnosti

Losos – izvor dugovečnosti

Mnogo je razloga da vam se losos što češće nađe na trpezi. Ova riba je bogata kvalitetnim proteinima, vitaminima A, E, D, B3, B6 i B12, kao i mineralima magnezijumom, kalcijumom, fluorom, cinkom, selenom i fosforom. Losos (Salmo salar) obiluje dragocenim omega-3 masnim kiselinama, što prvenstveno pomaže u održavanju niskog nivoa triglicerida i holesterola u krvi, a poboljšava i pamćenje. Ova riba je takođe vrlo dobar izvor astaksantina, antioksidansa iz porodice karotenoida.

Lekari preporučuju konzumiranje ove uljaste ribe jer štiti od mnogih bolesti. Losos sprečava nastanak kardiovaskularnih bolesti, aritmije, Parkinsonove bolesti, astme, depresije i karcinoma. Sadrži triptofan, prirodni sedativ, pa pomaže kod nesanice. Osim toga, losos sadrži bioaktivne peptide, a posebno kalcitonin koji je potreban za zdrave kosti. Pošto je dobar izvor selena, losos sprečava prerano starenje kože, mišića i mozga i jača imunitet. Losos poboljšava vid i pomaže u slučaju sindroma suvog oka. Savetuje se trudnicama jer doprinosi razvoju dečjeg mozga.

Losos podmlađuje kožu

Ukoliko često konzumirate ovu ribu, izgledaćete mladoliko. Omega-3 masne kiseline podstiču proizvodnju kolagena, proteina koji održava mladolikost kože. Losos doprinosi lepoti kose, jača je i sprečava opadanje kose.

Maja Stojanović
Upzorenje Svi tekstovi na www.zenskastrana.com su zaštićeni "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Serbia" licencom.

About Maja Stojanović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top