Home / Ishrana / Jagode jačaju srce i imunitet

Jagode jačaju srce i imunitet

Jagode su mnogima omiljeno voće. Imaju nisku kalorijsku vrednost (u 100g ima oko 30 kcal) i obiluju antioksidansima i vitaminima. Jagode perite pre upotrebe, ali ih ne držite dugo u vodi zato što tako gube vitamin C.

Jagode sprečavaju srčane bolesti

Osim što su ukusne, jagode su izuzetno zdravo voće. Bogate su vitaminima C, E, B i folatima, a sadrže i biljne fenole. Ovo crveno bobičasto voće štiti od srčanih bolesti. Najveći neprijatelji srca su povišen krvni pritisak i povišene vrednosti holesterola u krvi. Jagode jačaju srce, čiste krvne sudove od naslaga masnoće, snižavaju krvni pritisak i holesterol u krvi. Odličan su izvor folne kiseline (vitamin B9) koja je neophodna za pravilno funkcionisanje mozga, pomaže u stvaranju trombocita potrebnih za zgrušavanje krvi, podstiče stvaranje belih krvnih zrnaca i jača imunološki sistem. Osim toga, jagode sadrže vlakna koja pozitivno utiču na probavni trakt i smanjuju rizik od nastanka srčanih bolesti i karcinoma debelog creva.

Upzorenje Svi tekstovi na www.zenskastrana.com su zaštićeni "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Serbia" licencom.

About Ženska Strana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top