5 masaža protiv stresa

5 masaža protiv stresa

Autor:

Maja Stojanović
0 Shares

Stres može dovesti do mnoštva problema: od hroničnih zdravstvenih stanja do upornih bolova u mišićima. Stres, takođe, može učiniti da postanete anksiozni, letargični i manje srećni. Jedan od najboljih načina da se borite protiv stresa je masaža. Predlažemo vam 5 masaža protiv stresa koje će vam sigurno pomoći da vratite snagu i lepo raspoloženje.  

Relaks masaža

Relaks masaža je izuzetno nežna ručna masaža kojom se postiže opuštanje organizma sjedinjavanjem protoka energije. Može se primenjivati na celom telu ili parcijalno (masaža stopala, ruku, vrata, nogu…). Površinsko masiranje mekog tkiva odlika je relaks masaže. Dugi pokreti povećaće cirkulaciju i smanjiće stres, a duboki ce ublažiti hroničan bol. Organizam oseća blagotvorno dejstvo ove masaže jer umiruje nervni sistem. Nakon tretmana, dejstvo relaks masaže može trajati par dana. U toku masaže koriste se biljna ulja koja umiruju nervni sistem, što znači da se smanjuje napetost i stres. Pre relaks masaže, izbegavajte obilne obroke, kao i alkohol.

Relaks masaža
Relaks masaža

Šijacu masaža protiv stresa

Šijacu masaža je japanska masaža koja se koristi decenijama. To je jedna od najboljih vrsta masaža protiv stresa, anksioznosti, depresije, bola i napetosti. Povoljno deluje na celo telo. Terapeut pritiska niz akupunkturnih tačaka i deluje ispod nivoa kože i misića. Načelo na kojem počiva ova masaža je da telo ima sposobnost da se dovede u ravnotežu akupresurnom stimulacijom 14 meridijana koje nose životnu energiju.

Terapeut vrši masažu pritiscima prstiju i koristi težinu svog tela umesto snagu misića. Ova masaža radi se na podu ili na niskom stolu za masažu i vrši se preko odeće. Nije bolna i neprijatna. Pored prstiju, koriste se dlanovi, laktovi, kolena i pesnice. Pritiskom na određene tačke u telu se aktivira energija koja je blokirana. Traje 60 minuta. Pre ove masaže ne treba konzumirati puno hrane.

Šijacu masaža
Šijacu masaža

Antistres masaža

Antistres masaža je masaža celog tela aromatičnim uljima u kombinaciji sa određenim biljkama, koje imaju učinak aromaterapije. Ovom vrstom masaže smanjiće se psiho-fizička napetost. Antistres masaža smanjuje hormon stresa, pa tako utiče na poboljšanje raspoloženja. Terapeut će najveću pažnju posvetiti predelu vrata, gornjeg dela leđa, glave, dlanova i stopala. Stimulacijom središnjeg nervnog sistema teži se oslobađanju od emotivne i telesne napetosti. Ova vrsta masaže je pravi izbor i za osobe koje imaju problem s nesanicom. Traje oko 30 minuta.

Antistres masaža
Antistres masaža

Švedska masaža

Jedna od najpopularnijih masaža za ublažavanje stresa je švedska masaža. Postiže se dugim, glatkim, klizećim potezima u pravcu vraćanja krvi u srce. Cilj ove masaže je opuštanje celog tela. Stres je krivac za one čvorove u vašim mišićima na kojima terapeuti strpljivo rade. Švedska  masaža poboljšava cirkulaciju, smanjuje napetost u mišićima, razbija mišićne čvorove i snižava krvni pritisak. Masaža traje sat i po vremena.

Švedska masaža
Švedska masaža

Masaža vulkanskim kamenjem

Masaža vulkanskim kamenjem je masaža za opuštanje uz pomoć posebnog toplog kamenja koje se postavlja na određene delove tela. Nakon toga, terapeut započinje blago masiranje. Kamenje je napravljeno od vrste vulkanske stene koja zadržava toplotu. Može se postaviti duz kičme, na licu, na stomaku, na dlanovima, stopalima, grudima i prstima.

Masaža vulkanskim kamenjem ima iste principe kao švedska masaža. Prvo terapeut zagreje telo švedskom masažom, a onda masira dok držite zagrejan kamen. Dok se hladi kamen, terapeut ga zamenjuje drugim. Kvalifikovani terapeuti za masažu koriste anatomiju tela kako bi postavili kamenje u oblasti za koje se smatra da balansiraju energiju i blagostanje uma i tela. Toplota i težina vulkanskog kamenja pružaju opuštanje i zagrevanje misića. Terapeut može uraditi duboku terapijsku masažu na zagrejana područja sa malo ili bez bola. Masaža traje sat i po vremena. Temperatura kamenja je 47 stepeni. Ova masaža se ne preporučuje srčanim bolesnicima, osobama s proširenim venama i visokim krvnim pritiskom, kao i obolelima od dijabetesa.

Masaža vulkanskim kamenjem
Masaža vulkanskim kamenjem

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.