Home / Ishrana / Voće za zimske dane

Voće za zimske dane

Želite da budete dobro raspoloženi i u formi? Tokom zime jedite što više zdravih namirnica kao što je voće. Savetujemo vam da ne jedite voće uz obrok, već najmanje 20 minuta pre obroka.

Banane

Banane su bogate vitaminom B koji doprinosi dobrom raspoloženju. Manje sunca u zimskim danima dovodi do pada raspoloženja. Banane podstiču sintezu serotonina koji pozitivno deluje na raspoloženje. Ovo voće bogato je i kalijumom koji blagotvorno utiče na srčani mišić.

Pomorandže

Pomorandže obiluju folnom kiselinom, vlaknima, antioksidantima, vitaminom C, beta-karotenom i flavonoidima. Osim što će vas vitamini spasiti od prehlade, materije koje sadrži ovo voće smanjuju rizik od raka.

Kivi

Kivi je pravi rudnik vitamina C. Bogat je beta-karotenom i odličan je izvor dijetetskih vlakana, kalijuma, magnezijuma i vitamina E. Ovo voće sadrži minerale i ima antioksidantsko dejstvo, pa stoga čuva srce i debelo crevo.

Jabuka

Jabuka jača imunitet i sadrži pektin koji eliminiše toksine iz organizma. Bogata je vlaknima. Smanjuje rizik od nastanka dijabetesa tipa 2. Zahvaljujući pesticinu i polifenolu, jabuka snižava holesterol i rizik od Alchajmerove bolesti.

Kruška

Kruška sadrži vitamin C koji je veoma važan za hladne dane. On podstiče ćelijski metabolizam i jača imunološki sistem. Osim vitamina C, kruška je bogata i vitaminima A, B i organskim kiselinama. Obiluje mineralima i fosforom koji podstiče rad mozga i poboljšava koncentraciju. Sadrži i kalijum, natrijum, gvožđe i sumpor. Ovo voće je bogato taninom i pektinom (biljna vlakna).

Nar

Nar sadrži vitamine A, C, E, kao i kalijum, gvožđe i folnu kiselinu. Koristan je u prevenciji raka kože i ublažava probleme u klimakterijumu.

Stefana Ilić
Upzorenje Svi tekstovi na www.zenskastrana.com su zaštićeni "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Serbia" licencom.

About Stefana Ilić

One comment

  1. Voce i povrce je zakon. Trudim se da sto vise jedem, primetio sam da ima ljudi koji ne vole voce i povrce. Ima nekih sto ne vole paradajz, sto mi nikad nece biti jasno o.O

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top