Home / Poslednji tekstovi / Herpes labialis – virusna infekcija

Herpes labialis – virusna infekcija

Infekcija koju nazivamo i groznicom, uzrokovana je virusom Herpes simplex, najčešće tipa 1. Može se preneti kapljično, tj. kašljanjem, kijanjem i poljupcem. Javlja se u obliku grozdastih mehurića koji su ispunjeni tečnošću.

Kada virus Herpes simplex dospe u organizam ne uspoljava se odmah, nego se skriva u ganglijama nervnog sistema. Tu može ostati nekoliko godina dok se ne aktivira. Aktiviranje virusa može uzrokovati stres, fizički napor, pad imuniteta, premorenost, uzimanje hemoterapijskih lekova i prekomerno sunčanje. Takođe, tokom menstrualnog ciklusa mogu se javiti simptomi herpesa zbog promena u hormonskoj ravnoteži koje doprinose aktiviranju virusa.

Dijagnoza

Na osnovu kliničke slike dijagnostikuje se herpesna infekcija. Ako to ne pomogne, onda se radi analiza krvi u kojoj se traže antitela – imunoglobulini IgG (koji nastaju u krvi posle zaraze i ostaju celog života) i IgM (koji se u organizmu nalaze 3 do 6 meseci i onda iščeznu).

Simptomi

Osoba koja ima infekciju oseća zatezanje kože, svrab, napetost i peckanje, najčešće na rubu usana. Posle prvih simptoma javljaju se providni mehurići koji su ispunjeni bistrom tečnošću. Mehurići izazivaju svrab, peckanje i neprijatno zatezanje tokom smejanja, govora i uzimanja hrane. Nakon nekog vremena tečnost u mehurićima postaje mutna, a nakon jedne sedmice pucaju i dolazi do stvaranja krasta. Krastice ne stvaraju ožiljke jer same od sebe otpadaju. Sve dok se ne pojave ove krastice osoba koja ima herpes može da prenese infekciju. Zato treba izbegavati ljubljenje, kao i dodirivanje dok su prisutni mehurići. Mehuriće ne treba nikako stiskati, niti grebati noktima.

Lečenje

Herpesna infekcija se leči antivirusnim sredstvima, kao što su aciklovir, virumerc, a lečenje treba otpočeti nakon pojave mehurića. Ukoliko je u pitanju teži oblik herpesa, koristi se i aciklovir u vidu tableta.

Maja Stojanović
Upzorenje Svi tekstovi na www.zenskastrana.com su zaštićeni "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Serbia" licencom.

About Maja Stojanović

One comment

  1.  Sve pohvale za tim. Zaista ste divni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top