Home / Poslednji tekstovi / Što više aktivnosti za vreme praznika

Što više aktivnosti za vreme praznika

Što više aktivnosti za vreme praznika

Nemojte dopustiti da zimski praznici prođu u odmaranju i prejedanju, nego ih iskoristite za fizičku aktivnost (skijanje, klizanje i duge šetnje u prirodi). Lekari ističu da preterano sedenje ugrožava zdravlje, loše utiče na metabolizam, krvni pritisak, trigliceride, šećer u krvi i na nivo hormona za apetit. Dugo sedenje i neaktivnost pojačavaju umor i stvaraju neraspoloženje.Takođe, sabotiraju i limfni sistem, koji nas štiti od raznih infekcija.

Prednosti aktivnog boravka u prirodi zaista su brojne. Šetnja podstiče metabolizam, oslobađa endorfin, hormon koji daje osećaj sreće i obezbeđuje energiju. Šetnja može pomoći i kod mršavljenja.

Za dobro raspoloženje i dobro zdravlje savetuju se i vežbe. Predlažemo vam dve efikasne vežbe.

Lezite na stomak i postavite ruke kao da treba da uradite sklek. Zatim se izdignite na opružene ruke tako da kukovi ostanu spušteni. Na nožnim prstima je drugi oslonac. Potom podižite kukove, zategnite stomak, i vodite računa da pete budu spuštene, a onda se vratite u prvobitni položaj. Vežbu radite u dva kruga, po deset ponavljanja.

Lezite na leđa i savijte noge u kolenima. Stopalo desne noge treba da bude spušteno na podlogu, dok su ruke ispod potiljka. Podignite levu nogu i prebacite je preko kolena desne noge. Podižite telo zatežući mišiće stomaka i naizmenično približavajući laktove suprotnom kolenu. Ponovite, ali sada podižući desnu nogu.

Upzorenje Svi tekstovi na www.zenskastrana.com su zaštićeni "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Serbia" licencom.

About Ženska Strana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top