Šta su hemoroidi?

Autor:

Maja Stojanović
0 Shares

Hemoroidi su čvorići proširenih vena, na granice kože i sluzokože, pri analnom otvoru. Glavna funkcija hemoroidnih jastučića jeste zatvaranje analnog kanala i zaštita svinkternog mehanizma pri defekaciji. Hemoroidna bolest nastaje ako dejstvom raznih faktora dođe do proširenja vena oko analnog otvora.

Stadijumi hemoroidalne bolesti

Hemoroidi su česti i kod žena i kod muškaraca. Ovu bolest čini skup simptoma koji su posledica uvećanja i „ispadanja“ čvorića, što ponekad nije praćeno tegobama i ne zahteva lečenje. Uzroci nastanka hemoroida su: nasleđe, preterano sedenje, hronočni zatvor, trudnoća, česte dijareje… Podela hemoroida na unutrašnje i spoljašnje danas nije prihvatljiva. Uvažava se podela na četiri stadijuma koja se zasniva na stepenu prolabiranosti:

  • Prvi stepen je kada čvorići ne prelaze zupčastu liniju, što znači da zdrave osobe spadaju u ovu grupu;
  • Drugi stepen je kada čvorići prelaze zupčastu liniju pri napinjanju i vidljivi su na analnom ulazu, ali se povlače nakon prestanka napinjanja;
  • Treći stepen se konstatuje kada čvorići prolabiraju prilikom napinjanja i defekacije, a povlače se samo ako prstom vrate u prirodan položaj;
  • Četvrti stepen je kada čvorići često „ispadaju“.

Simptomi hemoroida

Simptomi hemoroida su pojava svetlocrvene krvi tokom i posle pražnjenja creva, pre svega prilikom napinjanja. Posle toga dolazi do „ispadanja“ – veći prolaps dovodi težih tegoba. Međutim, kod mlađih osoba sa uskim analnim kanalom može doći do krvarenja uz mali prolaps, dok starije osobe sa velikim hemoroidima skoro i da nemaju tegobe.

Pregled i dijagnoza

Pregled i postavljanje prave dijagnoze veoma su značajni prilikom svakog krvarenja iz rektuma ili nalaza krvi u stolici. Potrebno je uraditi anoskopiju (pregled instrumentom za vizuelizaciju unutrašnjosti anusa) i proktoskopiju (pregled celog rektuma). Za blaže slučajeve hemoroida kao što je krvarenje bez prolapsa primenjuju se antihemoroidalni čepići, masti i lekovi koji smanjuju vensku kongestiju. Važno je redukovati ishranu čime bi se regulisala stolica. Potrebno je izbegavati alkohol, soljenu i začinjenu hranu, a unositi što više voća i povrća.

Lečenje hemoroida

Za lečenje hemoroida drugog i trećeg stepena prepisuje se terapija elastične ligature po Baronu. Jedina mana joj je veći procenat recidiva u odnosu na hiruršku metodu. Hemoroidi četvrtog stepena leče se hirurškim putem. U tom slučaju odstranjuje se i spoljašnja i unutrašnja komponenta hemoroida. Hemoroidektomija i upotreba staplera se primenjuju jer je bol manji, a i nema reza na koži.

Maja Stojanović

1 Komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.