Uživajte u šarmantnom Lisabonu

Autor:

Katarina Ristić
0 Shares

Grad koji je neodoljiv zbog svog kosmopolitskog duha i odlične klime zove se Lisabon. Nalazi se na obali Atlantika, na ušću reke Težo. Grad je osnovan pre 3,200 godina, prostire se na 84,4 kvadratnih kilometara i podeljen je na 53 opštine. Osnovali su ga Finičani. Tradicionalna fado muzika, lepe građevine svih stilova, dobra zabava i odlična mesta za šoping učiniće vaš boravak nezaboravnim.

Stanovnici Lisabona su uvek prijateljski nastrojeni. Oni su veoma ponosni na svoju istoriju osvajanja. Razgledanje glavnog grada Portugala počinje od Donjeg grada, kvarta Baiše i srednjovekovnog Alfame. U zemljotresu 1755. godine srušen je veći deo grada. Kvart Baiša je bio uništen. Nakon zemljotresa je ponovo izgrađen prema nacrtima markiza od Pombala, koji su tada smatrani ekstravagantnim. Obavezno prošetajte najvećim trgom u Lisabonu koji se zove Rozario. Zadiviće vas lift Santa Žustra koji je završen 1902. godine i povezuje Donji grad sa Gornjim gradom, Bairro Altom. Odavde možete videti ceo centar Lisabona.

zamak svetog djordjaPored kvarta Baiše, turisti treba da obiđu veličanstveni zamak svetog Đorđa. Tu je i Sintra, mesto sa letnjikovcima portugalskih kraljeva. Ovde se svake godine održava muzički festival na kome učestvuju najbolji pijanisti celog sveta sa delima kompozitora iz perioda romantizma. Veoma je lepa i palata Pena, koja je izgrađena na ostacima manastira ia 16. veka, urađena u kombinaciji gotike, renesanse i arhitektonskog stila dekoracije. Oduševiće vas Most 25. april koji je povezan sa industrijskom četvrti Almada. Lisabon je poznat i po mostu Vasko de Gama koji je najduži u Evropi, čak 17km.

lisabon2Simbol Lisabona je kula Belem iz 16. veka (1515-1521). Nalazi se u istoimenoj četvrti kraj ušća. U vreme pomorskih osvajanja ona je branila Lisabon od brojnih neprijatelja.  Obavezno posetite i manastir Heronimos, koji je Unesko proglasio za remek-delo.

Turistima se preporučuje i obilazak brojnih muzeja od kojih se ističu, Muzej okeanografije, Pomorski, Arheološki i Muzej kočija. Naravno, nađite vremena i za šoping. Preporučujemo šoping u Avenidi di Roma, Guera Hunkjero i Amoreirasu. Cene su približne našim. Svakako probajte bakalara, nacionalno jelo Portugalaca. Uz obrok naručite portugalsko crno vino ili pivo i uživajte.

Noćni život u Lisabonu daju poseban šaram ovom evropskom gradu. Pravi je užitak posetiti ga u bilo koje doba u godini.

Katarina Ristić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.