Saznajte sve o antibioticima

Autor:

Maja Stojanović
0 Shares

Antibiotici su u širokoj upotrebi, ali oni (kao i svi lekovi) mogu biti štetni za organizam. Saznajte kada nam antibiotici pomažu, a kada nanose štetu.

Kada treba piti antibiotike?

Antibiotici suzbijaju infekcije izazvane patogenim bakterijama koje izazivaju zapaljenje pluća, zapaljenje bešike i mokraćnih puteva, crevne infekcije i upalu krajnika. Na viruse ne deluju i zbog toga ih ne treba koristiti u slučaju gripa, kao ni kod lečenja oboljenja izazvanih gljivicama. Antibiotike ne treba uzimati na svoju ruku. Lekar može da utvrdi da li je potreban antibiotik. Uvek je potrebno uraditi bris grla, nosa, analizu krvi i urinokulturu. Na osnovu rezultata se utvrđuje koja je bakterija izazvala infekciju i prepisuje antibiotik.

Kako se uzimaju antibiotici?

saznajte sve o antibioticimaLečenje antibiotikom traje najmanje 5 do 7 dana (u slučaju zapaljenja pluća duže). Antibiotici deluju nekoliko sati ili nekoliko dana, što zavisi od jačine infekcije. Terapija se ne sme prekidati nakon prvog poboljšanja jer je moguće da se bakterijska infekcija vrati. Antibiotici se moraju uzimati svakog dana u određenim vremenskim razmacima. Antibiotike treba piti samo sa vodom ili čajem. Antibiotike ne uzimajte s mlečnim proizvodima, jer se tako smanjuje njihovo delovanje. Mlečni proizvodi možete konzumirati, ali samo između uzimanja antibiotika.

Ovi lekovi ne uništavaju samo opasne bakterije, nego i one korisne, kao što su bakterije u usnoj duplji i crevima. To dovodi do poremećaja u crevnoj flori, pa se često javlja dijareja. Antibiotici koji dovode do pojave dijareje jesu antibiotici širokog spektra: ampicilin, amoksicilin, cefalosporini. U toku terapije savetuje se uzimanje probiotika, kao zaštitnika crevne flore. Važno je napomenuti da su pojedini antibiotici fotosenzitivni. To znači da njihovo uzimanje i izlaganje suncu može dovesti do alergijskih promena na koži.

Kada su antibiotici štetni za organizam?

Antibiotici mogu biti štetni za organizam ako sami sebi oređujete terapiju i dužinu lečenja. Može se desiti da otpornije bakterije prežive i postaju imune na lek. Antibiotici mogu ispoljavati neke oblike toksičnosti. Na primer aminoglikozni antibiotici mogu dovesti do oštećenja bubrega i sluha. Takođe, antibiotici mogu štetno delovati na jetru, organe za varenje i bubrege.

Saveti za primenu antibiotika

 • Uzimajte antibiotike isključivo po preporuci lekara.
 • Uzimajte antibiotike u tačno određeno vreme.
 • Antibiotike uzimajte isključivo sa vodom ili čajem.
 • Ne prekidajte terapiju, bez obzira na poboljšanje.
Maja Stojanović

2 Komentara

  1. Ženska Strana Reply

   Pozdrav Tanja,
   Pilule „jutro posle“ ne izazivaju sterilitet. Ove pilule se koriste samo u izuzetnim situacijama. Nisu zamena kontraceptivnim sredstvima i mogu da uzrokuju hormonski nered u organizmu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.