Sve što niste znali o parfemima

Autor:

Marija Stojanović
0 Shares

Mirisi pobuđuju uspomene i podižu raspoloženje. Za pravilan izbor parfema nije dovoljno samo da vam se dopada kako miriše. Važno je da znate i gde da ga nanosite i kako da ga učinite trajnijim. Otkrivamo vam kako da pronađete savršen parfem.

Koja je razlika između parfema i toaletne vode?

Osnovna razlika između parfema i toaletne vode je u koncentraciji mirisnih supstanci. Parfemi obično sadrže 20% koncentrata, a toaletna voda 10%. Inače, najčešće mirišu isto.

Testiranje parfema

U toku dana možete testirati najviše 3 mirisa. Najbolje je da to činite ujutro jer je tada čulo mirisa nezasićeno. Savetuje se da između testiranja pomirišete zrna pržene kafe jer se tako stvara nova osnova za mirisanje drugog parfema.

Koje je najbolje mesto za nanošenje parfema?

Ručni zglobovi, vrat i unutrašnja strana kolena su idealna mesta za nanošenje parfema, zbog toga što se na njima miris najduže zadržava. Nikad nemojte utrljavati parfem jer se tako uništava njegova struktura, a miris se menja. Imajte na umu da parfemi najčešće sadrže alkohol koji isušuje kožu i utiče na njeno starenje. Ako imate osetljivu kožu, izaberite parfem koji ne sadrži alkohol.

Kako da miris parfema traje što duže?

Sve sto niste znali o parfemimaAko želite da se vaš parfem dugo zadrži, nanesite ga na vlažnu kožu, odmah posle tuširanja. Najbolje je da ga nanesete pre oblačenja, jer neki parfemi ostavljaju tragove na odeći (posebno na sintetičkim materijalima). Miris parfema možete pojačati ako upotrebljavate više proizvoda iz iste kolekcije. Istuširajte se gelom, zatim nanesite parfemisano mleko za telo i na kraju, nekoliko kapi parfema. Ukoliko želite da parfem duže traje, birajte onaj koji je bogat senzualnim, baznim notama. Bazne note parfema čine da se mirisi vežu jedan za drugi. U bazne note se ubrajaju zemljani mirisi, začini i note kao što su ćilibar, mošus, vanila, mahovina i sandalovina. Osobe koje imaju suvu i bledu kožu treba češće da nanose parfem. Suprotno tome, masna koža dugo zadržava miris parfema.

Parfem treba potrošiti u toku 2 godine. Najbolje ga je čuvati na tamnom i hladnom mestu. Toplota, vlaga i svetlost skraćuju rok trajanja parfema. Ukoliko osetite kiselkastu aromu, to znači da vaš parfem više nije svež.

Gornja, srednja i donja nota parfema – šta to znači?

Gornje ili površinske note parfema su najlakše i brzo ispare. Srednje note parfema čine cvetni mirisi (jasmin, ruža), a donje ili bazne note su one koje najduže traju.

Marija Stojanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.