Home / Lifestyle / Odmor doprinosi uspehu

Odmor doprinosi uspehu

Često smatramo da ćemo biti uspešniji ukoliko bez predaha radimo na nekom zadatku. Prezaposleni smo, malo spavamo, gutamo brzu hranu i smirujemo se cigaretama i tabletama za smirenje. Naučna istraživanja dokazuju da takvo iscrpljivanje organizma dovodi do slabije produktivnosti, nezadovoljstva i stresa. Odbrambeni mehanizmi slabe zbog neprekidnog angažovanja, pa je naš organizam podložniji bolestima. Ali, sve to možemo promeniti.

Dokazano je da odmaranje povećava umne sposobnosti i blagotvorno deluje na zdravlje. Odmor tokom rada je odličan način da povratimo, ali i održimo energiju koja nam je neophodna. To je najbolji lek protiv stresa. Uživanje usporava disanje, umanjuje potrošnju kiseonika i otklanja napetost u mišićima. Periodi odmora između aktivnosti tokom dana doprinose uspehu i boljem životu. Odmor pomaže mozgu da se regeneriše i pozitivno utiče na proces učenja. Kad završimo sa učenjem ili nekim radom, trebalo bi da se prošetamo sa prijateljima ili odemo u bioskop. Takođe, slušanje omiljene muzike opušta i ubrzava proizvodnju serotonina, hormona sreće.

Marija Stojanović
Upzorenje Svi tekstovi na www.zenskastrana.com su zaštićeni "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Serbia" licencom.

About Marija Stojanović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top