Moćna šljiva

Autor:

Redakcija
0 Shares

Šljiva ima brojne pozitivne efekte na zdravlje. Treba je konzumirati što češće. Evo i zbog čega.

Šljiva je moćan antioksidans

Šljiva je vrlo moćan antioksidans. Bogata je vitaminima A, E, C, B1, B2, B6, BC (folna kiselina),nijacin, a sadrži i kalijum, koji je preko potreban za održavanje acidobazne ravnoteže. Usled nedostatka ovog važnog minerala dolazi do umora. Pored kalijuma, šljiva je bogata i magnezijumom, fosforom, kalcijumom, gvožđem, bakrom i natrijumom. Male je energetske vrednosti. U 100 g ima svega 45 kcal.

Šljiva je delotvorna je u lečenju bubrežnih bolesti, hemoroida i gihta (uričkog artritisa). Sveže ili suve šljive snižavaju holesterol, zaustavljaju oksidaciju LDL i tako štite srce. Šljiva je snažan čistač krvi. Zahvaljujući velikim količinama pektina, šljiva štiti od arteroskleroze i infarkta, podstiče varenje i izbacuje toksične materije iz organizma. Antocijani iz pokožice štite organizam od radioaktivnog zračenja. Samo deset suvih šljiva dnevno mogu da spreče gubitak koštanog tkiva izazvanog padom nivoa estrogena. Dakle, jedite šljivu i sačuvaćete kosti.

Ova plava voćka obiluje fenolom koji je značajan za neutralizaciju slobodnih radikala. Posebno se preporučuje osobama koje su nervozne i izložene stresu. Istraživanja pokazuju da se konzumiranjem svežih ili suvih šljiva poboljšava apsorpcija gvožđa u organizmu, i to zahvaljujući vitaminu C koji je potreban za izgradnju tkiva. Takođe, šljiva povoljno deluje na rad jetre.

Šljiva sadrži sorbitol, šećerni alkohol koji služi kao zamena za šećer u proizvodnji dijetetskih proizvoda. Osim šljive, sorbitol sadrže i kruška, marelica, jabuka i višnja. Šljiva (naročito suva) je dobar laksativ. Šljiva se može koristiti za pripremu ukusnih kolača, kompota, pirea ili džema.


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.