Miomi

Autor:

Maja Stojanović
0 Shares

Ne zna se pravi razlog zašto nastaju miomi, smatra se da su u vezi sa padom imuniteta i lučenja hormona esterogena, od čije količine i zavisi veličina do koje će se razviti dobroćudni tumor. On nastaje u glatkom mišićnom tkivu materice. Dok ne počne da raste žene ne osećaju nikakve tegobe. Pritisak u stomaku, krvarenje i bolovi u leđima ukazuju na prisustvo mioma.

Nivo esterogena raste zbog ishrane bogate mastima i na taj način pospešuje rast mioma. Postoji objašnjenje po kome se miomi javljaju kod žena koje su životnu energiju usmerile na pogrešne poslove, odnose, koje imaju kreativnost ali je nisu realizovale, ili zbog unutrašnjeg sukoba jer se nisu ostvarile kao majke. Ginekološkim i ultrazvučnim pregledom postavlja se dijagnoza. Miomi se mogu javiti na unutrašnjem i spoljašnjem delu zida ili u samom zidu materice. Rastu na peteljci. Ne predstavljaju veće probleme ukoliko su mali (10-15 milimetara). Ali ako narastu moraju da se odstrane operativnim putem. Nivo esterogena raste u trudnoći , pa ako miom već postoji može doći do njegovog uvećanja. U zavisnosti od toga u kom se delu materice nalazi može da dovede do pobačaja ili neplodnosti. Kada u menopauzi oslabi funkcija jajnika i smanji se produkcija hormona, miomi se obično povuku.

Za lečenje većih mioma primenjuje se hormonska terapija. Ona deluje suprotno ženskom hormonu esterogenu, zaustavlja funkciju jajnika i veštačkim putem izaziva veštačku menopauzu. Ako se nivo esterogena smanji , smanjuje se i protok krvi kroz matericu, ishrana mioma se sprečava pa se i on smanjuje. Ako postoji više mioma i ako se javljaju uprkos lekovima, onda se savetuje operacija koja obuhvata odstranjivanje materice ili samo uklanjanje mioma. Miom se može ukloniti i laparoskopskim, kroz malu rupu na stomaku.

Treba da izbegavate proizvode od belog brašna, mlečne proizvode, beli šećer, ukoliko imate miom. Ishrana treba da se bazira na zelenom lisnatom povrću, soji, kao i proizvodima od soje. Svaki dan trebalo bi jesti sojino zrno i namirnice od soje jer sadrže fitoestrogen koji može da bude estrogensko ili antiestrogensko, u zavisnosti od količine estrogena u organizmu. Mahunarke su najbolji izvor proteina. Krompir, šargarepa, sočivo, pasulj i mango podstiču telo da proizvodi progesterone koji uravnotežuju funkciju jajnika i tako smanjuju „estrogensku dominaciju“. Zamena za mleko i mlečne proizvode su sojino mleko i sojini proizvodi jer sadrže fitoestrogene, biljna vlakna, a i dobar su izvor minerala: kalcijuma, gvožđa, fosfora, magnezijuma, vitamina B-kompleksa. Pošto se metabolizam estrogena i njihovo izlučivanje odvija preko jetre, treba da se izbegavaju lekovi, alkohol, kafa, pržena hrana. Dnevno treba piti najmanje dva litra obične vode. Fizičke vežbe pomažu da se snizi povećana koncentracija estrogena. Obilne menstruacije dovode do malokrvnosti tako da treba uzimati gvožđe i folnu kiselinu.


1 Komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.