Home / Ishrana / Lekovito povrće

Lekovito povrće

Jesenje povrće obiluje dragocenim lekovitim materijama koje jačaju organizam i doprinose boljem zdravlju. Izdvajamo pet najzdravijih jesenjih namirnica.

Brokoli

Brojna istraživanja su potvrdila da brokoli jača imunološki sistem i usporava proces starenja. Ovo povrće sadrži vitamine B grupe, A, C i E, kao i minerale magnezijum, gvožđe, fosfor, kalijum i sumpor. Takođe, obiluje triptofanom. Brokoli štiti organizam od srčanih, očnih i malignih oboljenja. Pomaže u slučaju artritisa i doprinosi pravilnom funkcionisanju nervnog sistema. Trebalo bi da ga konzumiraju osobe koje imaju povišen holesterol i šećer u krvi. Zbog obilja folne kiseline (vitamina B9), brokoli je odlična namirnica za trudnice. Preporučuje se ženama u menopauzi jer smanjuje rizik od nastanka osteoporoze.

Patlidžan

Ovo povrće ima antialergijsko, antikancerogeno, antioksidansno i protivupalno dejstvo. Sadrži vitamine B grupe, vitamin C, gvožđe, kalijum, magnezijum i fosfor. Dobar je izvor vlakana. Snižava holesterol, podstiče rad probavnih organa, koristi se protiv srčanih oboljenja i menstrualnih tegoba. Posebno  je dragocena namirnica jer sadrži nasunin i antocijan.

Bundeva

Bundeva je veoma bogata vitaminima i mineralima. Sadrži vitamine B1,B2, B3, B6, B9, E, C, provitamin A, niacin. Takođe, sadrži kalcijum, fosfor, gvožđe, mangan, kalijum, ugljene hidrate, belančevine i oligoelemente. Bundeva je idealna namirnica za sve one koji žele da smršaju. Trebalo bi da je konzumiraju žene u menopauzi, kao i dijabetičari. Ovaj narandžasti plod snižava nivo holesterola u krvi, pomaže u slučaju psorijaze i jača disajne puteve. Ima diuretska svojstva, pa se savetuje primena u slučaju hroničnog zapaljenja bubrega i bešike. Zbog prisustva celuloze i pektina, značajna je za dobro varenje.Osim toga, bundeva usporava starenje i pozitivno utiče na raspoloženje.

Kelj

Kelj jača imunološki sistem, štiti srce, pomaže u slučaju artritisa i otklanja toksine iz tela  Obiluje vlaknastim materijama, pa normalizuje nivo šećera i holesterola u krvi i reguliše rad creva. Ovo povrće je odličan izvor mangana, gvožđa, magnezijuma i kalcijuma. Sadrži vitamine B grupe, kao i vitamine A, K i C. Vitamin K je veoma značajan za koagulaciju krvi, a karotinoidi sprečavaju nastanak katarakte. Takođe, ima veliku ulogu u prevenciji karcinoma jajnika, dojke, pluća, prostate i debelog creva. Kelj spada u niskokalorične namirnice jer u 100 g ima svega 50 kcal.

Praziluk

Praziluk je veoma zdrava namirnica. Jača imunološki sistem i otklanja umor. Sadrži vitamine A, C, E i niacin. Obiluje magnezijumom, gvožđem, kalijumom, cinkom, kalcijumom, natrijumom. Osim toga, sadrži i biljna vlakna, eterična ulja, belančevine, folnu kiselinu, kvercetin i beta-karoten. U 100 g ima samo 37 kcal. Praziluk snižava nivo lošeg holesterola, povećava nivo dobrog holesterola, poboljšava cirkulaciju i pomaže kod upale vena. Pomaže kod bronhitisa, reumatoidnog artritisa, dijabetesa, bolesti jetre i dobar je diuretik. Zaštitnik je organizma od karcinoma prostate i debelog creva.

Maja Stojanović
Upzorenje Svi tekstovi na www.zenskastrana.com su zaštićeni "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Serbia" licencom.

About Maja Stojanović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top