Četiri neprijatelja zdravlja

Autor:

Redakcija
0 Shares

Rafinisani šećer, aditivi, so i zasićene masti mogu ozbiljno ugroziti vaše zdravlje. Zato ih izbegavajte.

Rafinisani šećer

Rafinisani šećer je veoma štetan za zdravlje. Nutritivno je siromašan, ne vari se, pa je pravi šok za jetru, želudac i pankreas. Može da uzrokuje reumatizam, gojaznost, prehladu, dijabetes, kožne alergije, probleme sa varenjem, mentalne poremećaje. Umesto slatkiša, konzumirajte med, suve kajsije, grožđe, šljive i  malteks.

Aditivi

Konzervirana hrana sadrži velike količine aditiva, pa je izbegavajte. Povremena upotreba ove hrane neće stvoriti probleme, ali dugoročno se ove loše materije kumuliraju u organizmu.

So

So je uzročnik visokog krvnog pritiska, srčanih i bubrežnih bolesti. Unosite najviše 35 g soli dnevno. Izbegavajte veoma začinjena jela, suhomesnate proizvode i grickalice koje se služe uz aperitive. Prilikom pripreme jela bolje je koristiti mirišljave začine umesto soli.

Zasićene masti

Visoko prerađene masti mogu narušiti zdravlje. Posebno je loša hrana pržena na takvim mastima. Mnogo bolji izbor su biljna, hladno ceđena ulja, a kada se upotrebljavaju za prženje, postupak treba da je što kraći. Sagorevanje masti prilikom prženja je signal da je hrana štetna za organizam.


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.