Home / Poslednji tekstovi / Izlečite suvo oko

Izlečite suvo oko

Pod sindromom suvog oka podrazumeva se hroničan nedostatak vlaženja oka. Najčešći simptomi su pečenje, svrab i crvenilo oka, osetljivost na svetlost i zamućen vid. Mogući su i umor, glavobolja, nedostatak koncentracije i razdražljivost. Ovi simptomi se mogu ublažiti i takođe sprečiti infekcija.

Uzroci sindroma suvog oka

Kod sindroma suvog oka suzni film (tanak tečni sloj koji prekriva rožnjaču oka i sastoji se od suza, lipidnog sloja, antitela i enzima) je neravnomerno raspoređen po rožnjači, zbog čega svetlosni talasi ne mogu pravilno da se prelamaju, pa nastaje poremećaj oštrine vida. Suv vazduh u prostorijama sa klima-uređajima i centralnim grejanjem, dugotrajno nošenje kontaktnih sočiva, predug boravak u zadimljenim prostorijama i višečasovni rad na računaru, neki su od uzročnika sindroma suvog oka. Suvo oko najčešće muči starije osobe, ali u današnje vreme i mlađe. Često se javlja kod žena koje ulaze u menopauzu. Glaukom, reumatoidni artritis, astma, lupus, bolesti štitne žlezde povećavaju rizik za pojavu ovog sindroma. Sindrom suvog oka može nastati i usled upotrebe lekova protiv Parkinsonove bolesit, antidepresiva, antihistaminika, antipsihotika i lekova protiv povišenog krvnog pritiska.

Kako se leči sindrom suvog oka?

Sindrom suvog oka se javlja u blažem obliku (tada govorimo o iritaciji oka), ali može izazvati i ozbiljne infekcije, čak i gubljenje vida. Na osnovu simptoma i pregleda postavlja se dijagnoza sindroma suvog oka. Takođe, koriste se i testovi za količinu suza u oku. Najčešće se savetuje upotreba veštačkih suza koje treba ukapavati više puta tokom dana. U nekim slučajevima upotrebljavaju se kapi i silikonski čepići. Osobe koje veoma dugo nose sočiva treba da korišćenje sočiva kombinuju sa nošenjem naočara kako bi na taj način što bolje zaštitili rožnjaču. Za pravilnu distribuciju suza preko rožnjače je značajno učestalo treptanje. Posebno se savetuje učestalo treptanje i odmor od nekoliko minuta osobama koje rade na računaru. Lekari savetuju i očnu gimnastiku, masažu očnih jabučica, upotrebu ovlaživača vazduha i konzumiranje namirnica koje su bogate omega-3 masnim kiselinama jer blagotvorno utiču na suzni film (ulje lanenog semena).

Maja Stojanović
Upzorenje Svi tekstovi na www.zenskastrana.com su zaštićeni "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Serbia" licencom.

About Maja Stojanović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top