Znaci koji ukazuju na nedostatak vitamina A

Znaci koji ukazuju na nedostatak vitamina A

Autor:

Redakcija
1 Shares

Vitamin A nam pomaže u vidu, imunološkom sistemu, reprodukciji i metabolizmu, kao i u funkcionisanju srca, pluća, bubrega i mozga. Njegova uloga se tu ne zaustavlja. Vitamin A takođe ima antioksidativna svojstva, koja mogu pomoći u zaštiti ćelija od oštećenja slobodnih radikala.

Vitamin A možete dobiti iz različitih izvora hrane. Hrana bogata ovim vitaminom je mleko, sir, spanać i drugo lisnato povrće, šargarepa, losos, žumance, goveđa jetra, dinja, mango i kajsija. Takođe, neki proizvodi od žitarica za doručak su obogaćeni ovim vitaminom. Suplementi se preporučuju u slučaju neuhranjenosti, poremećaja pankreasa ili zapaljenskih bolesti.

Odrasle žene treba da unose oko 700 mikrograma vitamina A dnevno, dok je dnevna preporuka za muškarce oko 900 mikrograma. Ljudi sa problemima sa varenjem vitamina rastvorljivih u mastima mogu biti izloženi većem riziku od nedostatka vitamina A. Iako je nedostatak vitamina A redak, pročitajte koji znaci ukazuju na to da ga ne unosite dovoljno. 

Suve oči

Suve oči mogu ukazivati na nedostatak vitamina A. Naše oči su prekrivene slojem tečnosti koji se zove suzni film. On štiti i podmazuje oči i održava površinu očiju čistom. Ukoliko suzni film nije dobrog kvaliteta, javljaju se simptomi suvog oka. Jedan od prvih znakova nedostatka vitamina A jesu Bitotove mrlje, bele penaste lezije na rožnjači. 

Infekcije grla, grudnog koša i respiratornih organa

Nedostatak vitamina A se dovodi u vezu sa infekcijama grla, grudnog koša i respiratornog trakta. Međutim, nemojte uzimati suplemente vitamina samo zbog ovog razloga. Suplementi mogu izazvati ozbiljne probleme ako nemate nedostatak vitamina A. Samo neki od njih su vrtoglavica, mučnina, bol u zglobovima i kostima, iritacija kože i oštećenje jetre.

Noćno slepilo 

Noćno ili kokošije slepilo (nemogućnost prilagođavanja vida na tamu) je još jedan znak nedostatka vitamina A. Vitamin A je deo rodopsina, proteina koji apsorbuje svetlost u mrežnjači i koji je odgovoran za noćni vid.

Problemi sa zarastenjem rana

Vitamin A je važna komponenta pravilnog zarastanja rana. Jedan od razloga je taj što vitamin A ima ulogu u ublažavanju inflamatornog odgovora tela i pomaže u kontroli prekomerne upale. 

Suva koža

Nedostatak vitamina A definitivno nije jedini razlog za suvu kožu, ekcem i druge kožne probleme, ali može doprineti njihovom nastanku. Ukoliko pogledate sastojke u proizvodima za negu kože, videćete da je retinol veoma čest. Retinol se dobija iz vitamina A i veoma je značajan za kožu. Koža sadrži retinoidne receptore i unošenje dovoljno vitamina A će pomoći u stvaranju novih ćelija kože, smanjenju upale i sprečavanju isušivanja.


Jedan Ping

  1. Pingback: Maslačak kao lek: 10 razloga da ga koristite češće | Ženska strana

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.