Home / Poslednji tekstovi / Grejpfrut je najbolji za mršavljenje

Grejpfrut je najbolji za mršavljenje

Grejpfrut je prava riznica vitamina. Sadrži veliku količinu vitamina C, zatim vitamine A, D, E, P, tiamin, riboflavin, pantotensku kiselinu, piridoksin i folnu kiselinu. Sadrži minerale u manjim količinama: magnezijum, fosfor, kalijum, kalcijum, cink, gvožđe i mangan, kao i šećere, esencijalna ulja i vlakna.

Grejpfrut je voće koje će vam pomoći da budete lepši i mršaviji. Grejpfrut ili sok od ovog voća pruža osećaj sitosti i ima malo kalorija (33 kcal). Ovo voće uspešno zaustavlja napad gladi zahvaljujući vlaknima koja regulišu lučenje hormona zaduženih za apetit. U jednom istraživanju ispitanici koji su konzumirali pola grejpfruta pre obroka su izgubili oko kilogram i po u samo 3 meseca. Pošto obiluje vitaminom C, ovo voće će sačuvati i mladolikost vaše kože.

Osim što pomaže kod gubljenja suvišnih kilograma, grejpfrut štiti od srčanih oboljenja, sprečava nastanak bubrežnih kamenaca i preporučuje se astmatičarima, kao i osobama koje imaju osteoartritis i reumatoidni artritis. Ovo mediteransko voće poboljšava varenje, jača imunološki sistem i apetit, nadoknađuje izgublenu tečnost i pomaže kod poremećaja rada jetre. Vitamin  C je značajan jer štiti od prehlade i gripa. Osobe koje imaju povišen loš holesterol i trigliceride treba da konzumiraju crveni grejpfrut. Crveni grejpfrut sadrži fitohemikaliju likopen koja je borac protiv štetnih slobodnih radikala.   Grejpfrut štiti organizam od karcinoma prostate i creva.

Ipak, konzumiranje ovog voća može biti štetno u kombinaciji sa nekim lekovima kao što su lekovi za regulisanje visokog krvnog pritiska, za snižavanje nivoa holesterola i  lekovi protiv alergija. Takođe, žene koje piju kontraceptivne pilule ne treba da konzumiraju grejpfrut u velikim količinama.

Upzorenje Svi tekstovi na www.zenskastrana.com su zaštićeni "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Serbia" licencom.

About Ženska Strana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top