Dijabetična neuropatija

Dijabetična neuropatija

Autor:

Redakcija
0 Shares

Dijabetična neuropatija je česta komplikacija dijabetesa. U pitanju je bolest perifernih živaca. Otkrivamo vam kako da prepoznate ovu bolest i kako se ona leči.

Kako bolest nastaje?

Bolest nastaje usled poremećaja cirkulacije, a to oštećuje male krvne sudove. Taloženje masti u ćelijama koje sačinjavaju nervni omotač remeti normalnu aktivnost ovih ćelija, a metabolički poremećaji remete dotok belančevina, prenosioca i drugih hranljivih materija u završne delove nerava.

Kako prepoznati dijabetičnu neuropatiju?

U početku je bolest bez ikakvih simptoma. U toj početnoj fazi mogu se utvrditi poremećaj senzibiliteta i sniženi refleksi. Simptomi se najčešće javljaju naglo (dešava se da se oni javljaju istovremeno sa insulinskom terapijom). Treba znati da bolest može uzrokovati parezu ili čak paralizu.

Najčešći oblici dijabetične neuropatije

Razlikujemo distalnu simetričnu senzomotornu polineuropatiju, autonomnu neuropatiju i fokalnu (multifokalnu) neuropatiju.

Za prvi oblik i najčešći karakteristično je žarenje i mravinjanje u stopalima tokom noći i mogu nastati grčevi u listovima i stopalima (pa čak i rukama). Javlja se gubitak mišićne mase. Kako vreme prolazi javlja se utrnulost stopala što se širi na potkolenice i ruke. Uz to, koža stopala pacijenta je veoma tanka i suva i pošto puca javljaju se rane.

Drugi oblik dijabetične neuropatije, autonomna dijabetična neuropatija prepoznaje se takođe po suvoći kože i ranicama na stopalima, i po lupanju srca, povraćanju, padu pritiska u stojećem položaju, prolivu i nemoći da se zadrži mokraća i stolica.

Fokalna (multifokalna) dijabetična neutopatija zahvata pojedine nerve ili više njih. Karakteriše je otežan pogled u stranu i nemoć mišića natkolenice.

Dijagnoza

Dijagnoza ove bolesti se postavlja u okviru tipične kliničke slike dijabetesa i potvrđuje se neurofiziološkim testovima, u to, merenjem brzine provođenja živaca.

Lečenje dijabetične neuropatije

U slučaju dijabetične neuropatije lekari ističu da pacijent mora voditi računa o nivou šečera u krvi, dalje mora prestati da puši i prekomerno unosi alkohol u organizam, mora voditi računa o ishrani, mora smanjiti telesnu težinu i kontrolisati nivo masti u serumu. Naravno, najbolje je delovati preventivno primenjujući ove mere i sprečiti nastanak bolesti.

Za lečenje najčešćeg oblika ove bolesti primenjuje se antioksidativni preparat alfa-lipoičke kiseline, u dozi dnevno od 600 mg, prvo 2-3 sedmice, a onda na usta kroz duže vreme. Rana upotreba preparata, kad nisu još nepovratno oštećeni živci, može učiniti da se ne pojave posledice ove bolesti. Antideptesivi i kerbazepin se upotrebljavaju za redukciju bolova.

Valja znati da nivo šećera nije najvažniji, ali da je primećeno da se, ipak, teži oblici neuropatije javljaju kod loše regulisanog šećera.

 


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.