Da li se uz pomoć narodnog sanovnika mogu tumačiti snovi?

Da li se uz pomoć narodnog sanovnika mogu tumačiti snovi?

Autor:

Redakcija
0 Shares

Da li snovi imaju smisao i da li je moguće protumačiti ih pitaju se mnogi. Na internetu postoje brojni sajtovi koji se nazivaju sanovnik i koji nude uglavnom takozvano narodno tumačenje snova. Svaki sanovnik je organizovan kao neki rečnik snova a simboli snova se mogu tražiti po abecednom redu.

Međutim svaki ovakav sanovnik može poslužiti samo za zabavu jer su tumačenja snova za nekog koga to ozbiljnije zanima može se reći smešna. Nijedan narodni sanovnik ne daje željene odgovore osobama koje žele da uđu u čudesni svet snova i krenu na uzbudljivo putovanje po unutrašnjim dubinama svesti.

Samo nauke kakve su psihologija i psihoanaliza mogu da vam pomognu da razumete značenje vaših snova, naučite jezik na kome se san prikazuje, da koristite svoje snove da bolje razumete sebe i kao svetionik u vašem životu.

Snovi nude mnoštvo informacija o vašim osećanjima i emocijama, vašim željama i pravim stavovima prema ljudima za koje mislite da ih volite i prema onima za koje mislite da vam se ne dopadaju. Snovi ne mogu predvideti budućnost kako neki veruju ali vam mogu prosvetliti put u budućnost.

Snovi mogu da vam pomognu da bolje razumete svoju prošlost i izvučete pozitivne pouke iz bolnih iskustava. Oni su podstrek za vaš kreativni potencijal. Oni su moćni učitelji, lekari i vodiči. Kad jednom naučite da tumačite snove po principima psihoanalize imaćete otvoren prozor za svoju dušu. Sve ovo se ne odnosi na narodni sanovnik koji uglavnom predskazuje budućnost po principu – ako sanjate nešto belo imaćete sreće ako sanjate nešto crno pratiće vas nesreća.

Snovi nose bogatu simboliku i duboko značenje. Od Sigmunda Frojda koji se prvi zainteresovao za ovu temu da danas, nauka još uvek ne razume u potpunosti šta su snovi ili zašto ih imamo.

Psihološka studija snova nam pokazuje da snovi otvoraju kapiju naše podsvesti. Frojd se je proslavio svojim tumačenjem snova i sa svojom teorijom da snovi nose simbolično kodirane poruke iz dubljih regiona svesti.Posle njega ovo je postala ozbiljna naučna disciplina.

Frojd nas je naučio da snovi imaju smisla i da se oni mogu tumačiti i razumeti. U stvari, on je davao toliko važnosti snovima da ih je nazvao „kraljevski put u nesvesno“. Naravno ovo se ne odnosi na značenja koja daje narodni sanovnik.

Snovi vam mogu pružiti intimni pristup do najdubljih delova vašeg bića. Međutim simboli snova su kodirani – tako da ne dobijete svo znanje koje oni nude. Možete smatrati svoje snove za saveznika i dobrog prijatelja.Jer sa stanovišta psihoanalize, mi smo izgubili dodir sa sopstvenim unutrašnjim znanjem i urođenom mudrošću. Mi se nepotrebno oslanjamo na druge i čekamo njihove savete i podršku za svaku našu odluku.Istina je da već imate sve što vam je potrebno. I to leži u vama. Treba samo krenuti sa tumačenjem snova i to ne iz sanovnika već za početak čitanjem kapitalnog Frojdovog dela „Tumačenje snova“.


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.