Home / Poslednji tekstovi / Voda za zdraviji život

Voda za zdraviji život

Voda je neophodna za funkcionisanje svih fizioloških procesa, pa ukoliko je ne unosimo dovoljno ne činimo uslugu svom zdravlju. Voda čini čak 70% ljudskog organizma. Važna je za regulisanje telesne temperature, pravilan krvotok, razmenu materija u organizmu, rad mozga, funkciju bubrega i urinarnog trakta, rad digestivnog trakta, transport hranljivih materija do svake ćelije, rad mišića i nervnog sistema, eliminaciju toksina iz tela i pravilnu funkciju zglobova i koštanog sistema. Vodu ne može ništa da zameni – ni najčistiji voćni sok.

Koliko vode piti i kada?

Potrebe za vodom zavise od telesne mase, uzrasta i fizičke aktivnosti. Lekari smatraju da nam je potrebno 1,5 do 2 litra čiste vode dnevno. U letnjim mesecima telo gubi više vode nego inače. Visoke temperature ubrzavaju metabolizam i rad srca koje troši više energije, a pojačava se i znojenje. Zato leti treba da unesemo i veće količine vode.

Vodu treba uzimati ravnomerno tokom celog dana. Ukoliko se ne unosi dovoljno vode, može doći do dehidratacije organizma. Dehidratacija uzrokuje umor, vrtoglavicu, glavobolju, osećaj slabosti, mučninu, a ponekada i nagon za povraćanje. U početku dehidratacije se manifestuje samo kroz žeđ, a kasnije se prepoznaje po povišenoj temperaturi, hladnim rukama, suvoći usana, oslabljenom pulsu i ubrzanom disanju.

Maja Stojanović
Upzorenje Svi tekstovi na www.zenskastrana.com su zaštićeni "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Serbia" licencom.

About Maja Stojanović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top