Voda za zdraviji život

Autor:

Maja Stojanović
0 Shares

Voda je neophodna za funkcionisanje svih fizioloških procesa, pa ukoliko je ne unosimo dovoljno ne činimo uslugu svom zdravlju. Voda čini čak 70% ljudskog organizma. Važna je za regulisanje telesne temperature, pravilan krvotok, razmenu materija u organizmu, rad mozga, funkciju bubrega i urinarnog trakta, rad digestivnog trakta, transport hranljivih materija do svake ćelije, rad mišića i nervnog sistema, eliminaciju toksina iz tela i pravilnu funkciju zglobova i koštanog sistema. Vodu ne može ništa da zameni – ni najčistiji voćni sok.

Koliko vode piti i kada?

Potrebe za vodom zavise od telesne mase, uzrasta i fizičke aktivnosti. Lekari smatraju da nam je potrebno 1,5 do 2 litra čiste vode dnevno. U letnjim mesecima telo gubi više vode nego inače. Visoke temperature ubrzavaju metabolizam i rad srca koje troši više energije, a pojačava se i znojenje. Zato leti treba da unesemo i veće količine vode.

Vodu treba uzimati ravnomerno tokom celog dana. Ukoliko se ne unosi dovoljno vode, može doći do dehidratacije organizma. Dehidratacija uzrokuje umor, vrtoglavicu, glavobolju, osećaj slabosti, mučninu, a ponekada i nagon za povraćanje. U početku dehidratacije se manifestuje samo kroz žeđ, a kasnije se prepoznaje po povišenoj temperaturi, hladnim rukama, suvoći usana, oslabljenom pulsu i ubrzanom disanju.

Maja Stojanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.