Rešite probleme sa stopalima

Autor:

Redakcija
0 Shares

Istraživanja pokazuju da više 50% ljudi ima manji ili veći problem sa stopalima. Oboljenja koja se često javljaju su kurje oči, urasli nokti, čukljevi i gljivične infekcije stopala. Ortopedi savetuju kako da rešite najčešće probleme sa stopalima.

Kurje oči

Kurje oko nastaje kao posledica dugotrajnog pritiska na kožu, posebno na mestima na kojima ona naleže na kost. Kurje oko je bolno zadebljanje kože koje se javlja na zglobovima ili prstima. Najčešći uzroci su dugotrajno stajanje, uska obuća i deformacija stopala.

Kako da rešite problem

Nosite udobnu obuću, vodite računa o higijeni stopala i radite masažu – posebno nakon dugog hodanja ili stajanja. Pre upotrebe medicinskih flastera, obavezno se posavetujte sa lekarom.

Urasli nokti

Urastao nokat najčešće zahvata palčeve nogu. Reč je o urastanju ivica ploče nokta u susedno tkivo. Simptomi su: otok, crvenilo, bolovi i neprijatan miris zbog infekcije. Urastanje se javlja zbog nepravilnog sečenja noktiju, neodgovarajuće obuće i znojenja stopala.

Kako da rešite problem

Izbegavajte da nosite uske cipele, ravno secite nokte i svakodnevno održavajte higijenu stopala. Ponekad je jedino rešenje za ovaj problem hirurška intervencija (odsecanje uraslog dela nokta pod određenim uglom).

Čukljevi

Čukljevi su deformiteti i javljaju se kada donji zglob palca izađe iz ležišta. Od ovog problema češće pate žene nego muškarci. Uglavnom se javljaju zbog dugotrajnog nošenja obuće sa visokom potpeticom.

Kako da rešite problem

Prestanite da nosite usku obuću sa visokom štiklom, većom od 7cm. Prostor za prste mora da omogući njihovo pokretanje. Najbolja je obuća koja ima polukružni ili četvrtasti oblik u prednjem delu.

Gljivične infekcije stopala

Gljivicama prija toplo i vlažno okruženje, pa se razmnožavaju na mestima gde se voda zadržava. Ove infekcije se najčešće javljaju u letnjim mesecima. Simptomi gljivične infekcije su crvenilo, svrab, ispucala koža između nožnih prstiju, posebno četvrtog i petog.

Kako da rešite problem

Koristite kreme, tečnosti, losione po savetu lekara. Veoma je važna svakodnevna higijena stopala. Kada hodate po vlažnim podovima, obavezno obujte papuče. Takođe, izbegavajte zatvorenu obuću u letnjim mesecima.


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.