Prevencija dijabetesa u Srbiji

Autor:

Redakcija
0 Shares

Beograd 08.11. 2010. godine – EVROPSKI WELLNESS INSTITUT u saradnji sa Privrednom komorom Beograda, Institutom za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, Kliničkim centrom Srbije i Kliničkim centrom Niš je realizovao stručni skup „Prevencija dijabetesa u Srbiji – Kako se suočiti sa jednim od najvećih javno-zdravstvenih izazova 21.veka?“. Skup je održan u susret međunarodnog Dana dijabetesa i imao je za cilj da apeluje i ukaže na značaj prevencije dijabetesa kao i merama neophodnim za rano otkrivanje i kontrolu ove bolesti.

Stručnjaci su govorili o značaju prevencije u cilju smanjenja obolelih od dijabetesa, faktorima rizika koji su povezani sa nastankom i razvojem ove bolesti, kao i značaju pravilnog načina ishrane, kontrole telesne težine i povećanja fizičke aktivnosti čime se smanjuje rizik za nastanak dijabetesa za preko 50 odsto.

Na skupu su govorili:

  • akademik prof. dr Nebojša Lalić, zamenik direktora Klinike za endokrinologiju Kliničkog centra Srbije i predsednik Republicke stručne komisije za sećernu bolest,
  • prof. dr Radivoj Kocić, načelnik odeljenja za endokrinologiju Kliničkog centra Niš,
  • dr Ivana Rakočević republički koordinator Registra za dijabetes, Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Moderator skupa je bila Maja Dragutinović, Privredna komora Beograda.

Prof. dr Lalic drzi govorPrema rečima doktorke Rakočević, svakih deset sekundi dve osobe u svetu obole od dijabetesa. Podaci za 2010. godinu pokazuju da u Srbiji postoji 620.000 osoba koje su obolele od dijabetesa, dok se očekuje da taj broj iznosi 730.000 do 2030. godine.

„Prema nekim podacima, Srbija po pitanju broja obolelih od dijabetesa ne zaostaje za trendom koji postoji u zemljama u okruženju, a koje se nalaze u periodu tranzicije, među kojima su Hrvatska, Makedonija, Slovenija, Crna Gora“, naglasio je dr  Nebojša Lalić. On savetuje onima koji su oboleli da moraju da shvate šećerna bolest neminovno menja način života, a svima ostalima da ispitaju svoj rizik u domovima zdravlja, da se obrate lekaru i ako je taj rizik veći da se pozabave prevencijom.

Ucesnici i gosti Strucnog skupa„Novo Nordisk je kao svetski lider u ovom polju posvećen borbi protiv dijabetesa već više od 85 godina. Danas smo učesnici i partneri zdravstvenog sistema u više projekata usmerenih ka primarnoj prevenciji i prevenciji kasnih komplikacija dijabetesa. Želja nam je da podignemo svest o dijabetesu i da zajedničkim snagama sprečimo nastanak bolesti gde je to moguće, a da već obolelima učinimo život boljim i kvalitetnijim” rekao je Aleksandar Ćirić, predstavnik kompanije Novo Nordisk Pharma uoči održavanja stručnog skupa.

Nakon zavrsetka zvaničnog dela skupa, prisutni gosti su imali priliku da diskusiju o ovoj temi nastave u okviru koktela gde su imali i mogućnost da provere svoj nivo šećera u krvi. Ovu aktivnost, za sve prisutne, realizovali su članovi organizacije Plavi krug.

Organizacioni odbor cine: Maja Dragutinović, Privredna komora Beograd, prof. dr Radivoj Kocić, načelnik odeljenja za endokrinologiju Kliničkog centra Niš, dr Milan Manojlović, Udruženje menadžera u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, dr Ana Mrkajić, lekar opšte prakse, mr Maja Jagodić, Program Evropski Wellness Institut.

s


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.